Drugi dan devetnice – 1. srpnja 2021.

Dan molitve za domovinu, mir i slogu

Drugi dan devetnice – 1. srpnja 2021.

Drugoga dana devetnice pred blagdan bl. Marije Propetogabio je obilježen molitvom za domovinu, mir i slogu. Svetu krunicu, otajstva svjetlosti, predmolile su članice zbora mladih »Stope«, koje su i pjevale za vrijeme euharistijskoga slavlja pod vodstvom Ivane Šeparović.

Svetu je misu predslavio don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova, Potoci (BiH) u zajedništvu s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Vjernici su imali i mogućnost za sakrament pomirenja u župnoj crkvi, a ispovijedao je župnik župe Svih svetih don Željko Kovačević.

Don Josip je propovijedao o Božjojriječi, evanđelju, koju toliko puta čujemo, ali nam uvijek zvuči novo jer se mi uvijek iznova nalazimo u nekoj drukčijoj situaciji. »Lijepi su susreti s Božjom riječi jer živimo u vremenima kada je riječ devalvirala, kada ne znači puno. Jedni drugima puno obećavamo, dajemo zavjete koji se onda krše, a prijateljstva se lome. Umorni smo od tih obećanja. Blagdani, duhovne obnove, devetnice, nedjeljna misna slavlja – sve su to duhovni punktovi u kojima uzimamo osvježenje, činimo nove zalete, podižemo se u svojim ljudskim padovima. Potrebna nam je moćna riječ da nas uvijek iznova diže. Kad se Isus susreće sa svojim učenicima,pozdravlja ih pozdravom: 'Mir vama!' U svakom susretu nakon uskrsnuća ponavlja im te riječi. Na jednom mjestu kaže: 'Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem, ne kao što ga svijet daje.' Isus nam želi ono što je najvažnije. Mir je doista u temelju ljudske sreće, a biti sretan je najveća težnja ljudskoga života. Materijalne stvari ne mogu ispuniti našu težnju za srećom. Neka mir koji dolazi od Boga, taj istinski Isusov mir siđe na nas, na našu domovinu i na cijeli svijet. Samo s tim Božjim darom možemo biti sretni i odgovorni ljudi.«

Nakon euharistijskoga slavlja moćnik je postavljen u župnoj crkvi Svih svetih na blaženičin oltar, gdje su vjernici imali prigodu za osobnu molitvu bl. Mariji Propetoga, da ih zagovara u njihovim potrebama.

Galerija slika

  Novosti