Djeca iz Blata hodočastila u Split

Dječji župni zbor »Stope« i djeca radionice »Biseri Očeva milosrđa« iz Blata hodočastili su 18. veljače 2017. franjevačkim stopama u samostan klarisa i franjevaca u Split. 

Hodočašće - izlet je započeo u ranim jutarnjim satima u Veloj Luci odakle su se trajektom zaputili u Split. Bilo je prilično tijesno na trajektu, jer je bilo puno putnika, mnogima se i spavalo. No, nemoguće je bilo ostati pasivan jer su tu bile mnoge zabavne igre kao što je Uno, Čovječe ne ljuti se, brojalica Sonmakaron i druge.

Prvo odredište u Splitu bio je samostan sestara klarisa. Časna Majka Dolores i druge sestre su ih već čekale u govornici. Ispričale su im kako je nastao njihov red i kako žive. Sestre su strpljivo odgovarale na dječja pitanja koja su zapisali još kod kuće ili na trajektu u svoje blokiće, a djeca su ih pažljivo slušala. Nisu ih baš uspjeli dobro vidjeti kroz duple rešetke, ali su se njihove ručice provlačile kroz rešetke i mogli su ih dotaknuti. Sestre klarise i djeca su naizmjence pjevali pjesme, a nakon svega su ih sestre počastile domaćim kolačima i sokovima. Nakon toga su se pomolili u crkvi koja je posvećena sv. Klari za sestre klarise i svoje obitelji.

Posjetili su i franjevce, točnije franjevački klerikat O. fra Ante Antića. Dočekali su ih gvardijan fra Domagoj Runje i trojica bogoslova. Među njima je bio i sumještanin hodočasnika, fra Frano Bosnić. Tamo su malo bolje saznali tko su to redovnici, jer ih nema u Blatu, i također nešto o sv. Franji. Nakon molitve, pjesme i puno pitanja, nastavili su druženje na dvorištu uz razne igre. Nakon ručka su se svi zajedno slikali i uputili autobusom prema trajektnoj luci. Trajekt se na povratku dobro ljuljao, ali djeca su preskakanjem konopa, gume i drugih igara skroz zaboravili na to i lijepo se zabavljali.

Zahvalni da ih je po zagovoru bl. Marije Propetog Isusa Petković, sv. Klare i sv. Franje čuvao dragi Bog svojom brižnošću i blagoslovom, sretno su se vratili svojim domovima puni dojmova. Velika hvala na trudu i žrtvi majkama koje su pratile hodočasnike. Na kraju svega izrazili su nadu da će uskoro imati prilike opet ići na neko hodočašće koje će ih, kao i ovo, duhovno obogatiti. 

s. M. Juliana Beretić
voditeljica dječjeg župnog zbora »Stope«
i dječje radionice »Biseri Očeva milosrđa«

Galerija slika

  Novosti