Dala je Bogu najbolje

Večernje slavlje osmog dana devetnice bl. Mariji Propetog Isusa Petković, 7. srpnja 2017., predslavio je don Mihael Čavlek, župnik župe Očišćenja Blažene Djevice Marije u Smokvici.

U prijepodnevnim satima, biskup gradišćanski mons. Egidije Živković susreo se sa djecom iz dječjeg vrtića Marija Petković, te im darovao križiće i slatkiše. Djeca su mu otpjevala nekoliko pjesama.

Predvoditelj večernjeg euharistijskog slavlja bio je don Mihael Čavlek, župnik župe Očišćenja Blažene Djevice Marije u Smokvici u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu. I ove godine su stigli hodočasnici iz Vela Luke, koji svake godine dolaze pješice iz svoga mjesta. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je župni zbor »Don Jakov Salečić« iz Smokvice.

Donosimo nekoliko misli iz propovijedi don Mihaela:

Marija Propetog je služila Bogu, dala je svoj život za druge. Ona je osoba koja je obilježila ovaj kraj i dala svoj život za Boga.

Bog daje obećanje, tog obećanja se drži i stvarno je dosljedan. Isus ulazi u našu svakodnevnicu i zove nas: 'pođi za mnom'.  Matej usta i pođe za njim. Prepoznaje dubinu, vrednotu, važnost. Potrebno je promijeniti svoj život iznutra. Nema čovjeka koji neće sve učiniti za zdravlje. Bitno je ono unutarnje zdravlje.

Ne možemo reći: dat ću novac za one u Africi, a sa susjedom ne razgovaram. Svi smo mi grešni i sve nas Bog poziva. Svi smo pozvani da budemo Njegovi, drugačiji, da se na nama vidi da smo kršćani, da gradimo bolji svijet. To je činila blažena Marija Propetog Isusa Petković. Ostala je u ovom mjestu, prepoznala je tu važnost, pomagala je, davala je koliko je mogla. Kad bi svi davali ono najbolje od sebe prema svima, svijet bi bio bolji i ljepši.

Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom u svetište i blagoslovom sa relikvijama blaženice. Uslijedila je mogućnost za osobno čašćenje relikvija blažene Marije Propetoga, te euharistijsko klanjanje do ponoći u svetištu. Uz sestre Kćeri Milosrđa sudjelovali su Franjevački svjetovni red, molitvena skupina Marija Petković, članovi bratovština Svih svetih i Svete Vincence, neokatekumeni, mladi, obitelji i drugi.

s. M. Jasminka Gašparović

Galerija slika

  Novosti