Čestitka za dan Družbe

DRUŽBA KĆERI MILOSRĐA TSR SV. FRANJE

HRVATSKA PROVINCIJA KRISTA KRALJA

Mallinova 4, HR-10000 Zagreb; tel. 01/46 77 609;

provincija@kcerimilosrdja.hr

Br. 68/2020. - Zagreb, 19. ožujka 2020.

Sve za Isusa na slavu Oca!
Čestitka za dan Družbe

 

Drage moje sestre i pripravnice,

sestrinski vas pozdravljam riječima anđela koje je nekoć uputio mladoj djevojci iz Nazareta: »Zdravo milosti puna, Gospodin s tobom!« (Lk 1, 28).

Na slavlje ovogodišnjega dana naše drage družbe pripravljamo se u ozračju jubilejske godine, stote od njezina utemeljenja, što nas čini posebice duhovno osjetljivima. Već nas na to nuka i korizmeno vrijeme, ali još više izvanredna situacija pandemije koronavirusa. Zahvatila je cijeli svijet, pa tako i našu domovinu i zemlje u kojima djeluju naše sestre. Vrijeme je da istinski čujemo anđelovu riječ ohrabrenja uplašenoj nazaretskoj djevici: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga« (Lk 1, 30). Anđeo ih izgovara i svakoj od nas u našoj uplašenosti i zabrinutosti, kako će sve ovo ići! S Bogom nema bezizlazne situacije, on sve izvodi na dobro onima koji mu se uteknu. On je naša nada, jedina koja ne vara!

Nekoć se i nazaretska djevica smela u nenadanoj situaciji, možda i uplašila, ta anđela se kao Božjega glasnika ne susreće tek tako! Nama se čini da je cijeli svijet pohodio anđeo zatornik, a ne glasnik radosne vijesti. Kao što se nekoć mlada nazaretska djevica brzo pribrala i s punim povjerenjem u Boga odgovorila: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!«(Lk 1, 38), tako je i nama sagledati ovu situaciju koronavirusa i Bogu s povjerenjem odgovoriti da ćemo u svemu surađivati s njim i njegovom voljom.

Iako nitko ne zna kako će se sve ovo odvijati, kao kršćani trebali bismo se pouzdati u Božju riječ i njegovu prisutnost. Biblija ima u svojim knjigama 365 puta zapisano: Ne boj se! Rekli bismo, za svaki dan jedan novi: Ne boj se! Bog je sa svojim ohrabrenjem u svakoj našoj situaciji. S njim možemo i moramo uvijek računati. Na nama je da to ne zaboravimo, nego vjerno živimo. Podsjećajmo se neprestano na to. I podsjećajmo jedna drugu, ohrabrujmo se u pouzdanju u Božji: Ne boj se! koji izgovara svakoj od nas, uvijek i na svakom mjestu! Oslonjenost na njegovu ljubav i milosrđe je jamstvo da ne možemo ni u kojem pogledu propasti. I onda kada se ne događa ono što hoćemo ili kako smo zamislile, zasigurno se ispunjava njegova volja koju smo pozvane ispuniti.

Tako je i Božji čovjek, dubrovački biskup Josip Marčelić, hrabrio našu majku utemeljiteljicu na počecima koji su svima njima bili novi i zahtjevni:

»Neka te ne straše poteškoće, osobito ispočetka. Svaki je početak težak. Pristupi radu velikodušno. Bog pomaže velikodušne ljude. Sami smo malo i ništa, a s Bogom svemogućim i mi postajemo svemogući. Bogu u svemu slava!« (Pismo, 18. kolovoza 1919.).

Mlada Marija Petković se našla u neizvjesnosti glede svoga životnoga puta. Situacija u Blatu je od nje tražila što ona nije mogla razumjeti, ali na biskupov poticaj je prihvatila odgovoriti na potrebe svoga okruženja. Družba koju je utemeljila prihvaćanjem biskupovih savjeta i ohrabrenja, začela se u suradnji s njezinim prvim sestrama. Od tada, evo već 100 godina, po toj je družbi Duh Sveti ostvario i potaknuo mnoga dobra diljem svijeta. I mi koje smo dio te družbe često smo u neizvjesnosti, zatečene razvojem događanja u Crkvi i društvu, ponešto i uplašene, ali nikad ne smijemo smetnuti s uma da Bog svime upravlja i da mu se ne smijemo iznevjeriti – uvijek moramo računati na njega. On za sve ima rješenje.

Drage sestre, svakoj od nas Gospodin progovara, svaku od nas poziva na nove zadaće i računa na našu spremnost za suradnju na njegovu putu. Marija je djevica koja sluša, koja moli, koja rađa Krista svijetu, koja ga donosi svakom čovjeku. Poziv je to i nama na darivanje sebe Bogu. Sebedarje se uvijek isplati i po njemu ćemo primiti stostruko od onoga što »izgubimo« za ljubav Boga i čovjeka.

Drage moje sestre i pripravnice, dok vam čestitam stoti Dan Družbe, od srca vam želim da ga provedete u molitvi, slavlju i u ljubavi s Bogom i sa sestrama. Gospodin nam po ovoj kušnji koronavirusa daje i prigodu da se približimo jedna drugoj i obnovimo svoje zajedništvo iz kojega će se rađati nova duhovna zvanja za Družbu i Crkvu, nove inicijative i nove mogućnosti koje Bog s nama planira za novo stoljeće naše karizme.

Zahvaljujem svakoj od vas za sve što ste godinama ulagale u Družbu, za dobro bližnjega. Hvala vam što ste karizmu Kćeri Milosrđa pronosile i darivale  svijetu, što ste tako postale plodne. U svemu onome što nismo uspjele neka nam Gospodin oprosti i neka svojim milosrđem zacijeli sve rane koje smo bilo kome nanijele.

Čestitam vam Dan Družbe i povjeravam vas zaštiti nebeske Majke Marije, zagovoru sv. Josipa, sv. našeg oca Franje i naše majke utemeljiteljice. S ljubavlju, vaša u Kristu odana,

s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica

  Novosti