DATUM:

21.11.1948.

Ukratko:

Zadar sv. Šime

21. studenoga 1948. – 8. studenoga 2006.

Samostan je otvoren na zamolbu župnika sv. Šime don Leopolda Uglešića, a dopuštenjem vrhovne predstojnice Marije Propetoga Isusa Petković i vrhovne zamjenice s. M. Gabrijele Telenta. Sestre su ušle u skromni stan zvonika sv. Šime, 21. studenog 1948.

To je bilo vrijeme bremenitih problema koji su pritiskali Crkvu, a posebno Družbu Kćeri Milosrđa kojoj je onemogućeno držati dječji vrtić, škole i staračke domove. To nije pokolebalo sestre koje su unutar crkve marljivo i predano radile s mladima, otkrivajući im čistoću vjere i snagu Kristove ljubavi, poučavale ih u glazbi i pjevanju, igrokazima i recitalima. Vješte i nadarene vezle su crkveno ruho, stvarale čarolije oblika i boja. Crkva je odisala čistoćom i ljepotom što su ih stvorile njihove vrijedne ruke. 22 godine vodile su katoličku knjižaru u župnom dvoru i duhovno uzdizale naraštaje mladih ljudi.

Došle su u razrušeni grad, dijelile s njima svu težinu života poslijeratnih tegoba, rasle s njime i napokon dočekale njegovu potpunu slobodu u kojoj su ponovno mogle nesmetano raditi kako unutar crkve tako u osnovnim i srednjim školama.

Izgradnjom kuće u A. B. Šimića 9. sestre su se preselile u vlastiti kuću za starije sestre u koju su se onda preselile i mlađe da nastave djelovanje u školi, predavanjem vjeronauka i pedagoške službe u Klasičnoj gimnaziji i pomažući i dalje u crkvi sv. Šime.

Prve sestre: s. M. Sofija Radaić; s. M. Tihomira Ivković Ivandekić; s. M. Elizabeta Telenta i s. M. Beata Kovačević

  Na današnji dan