DATUM:

19.03.1983.

Ukratko:

Uskoplje (BiH) - Presvetog Otkupitelja

19. ožujka 1983.

Na poziv franjevaca na čelu sa župnikom fra Karlom Kujundžićem sestre Kćeri Milosrđa došle su u župu Uznesenja Bl. Dj. Marije u Uskoplje 19. ožujka 1983. godine. Sestre su odmah po dolasku započele sa župnom katehezom, vodstvom crkvenog pjevanja i sviranja, uređivanje crkve i brigu za župno domaćinstvo. Od 1983. godine do danas sestre kontinuirano djeluju užupi Uznesenja Marijina, župno domaćinstvo i posjet bolesnika.

Djeluju imajući na umu riječi svoje blažene utemeljiteljice Marije Propetog Isusa Petković: Tko ljubi, žrtvuje se veselim srcem (…) ne smijete gledati je li onaj kome dobro činite zao ili dobar, mlad ili star, vjernik ili nevjernik, znati da je potreban, dovoljno je da mu pomognemo. Stoga su sestre raspoložive za svaku suradnju s braćom franjevcima i pomoći vjernicima ove župe, a posebno djeci i mladima. Često su s njima pripremale predstave za župne svečanosti i važnije prigode te redovito nastupale na Zlatnoj harfi–dječjem festivalu Franjevačkih zajednica. 

Tijekom domovinskoga rata sestre su neko vrijeme napustile Uskoplje, zajedno s narodom, dok je ostala samo vojska i nakon izvjesnoga vremena oslobodila ovaj teritorij napaćene Bosne.

Sestre su jedno vrijeme stanovale u baraci, koja je tijekom rata izgorjela, a nakon domovinskoga rata sagrađena je posebna kuća za sestre u koju su uselile 29. travnja 2001. Kuća je građena velikim zalaganjem tadašnjega župnika fra Dominka Batinića.

Sestre i dana djeluju u Uskoplju kao one koji su ljudima sve.

Prve sestre: s. M. Domagoja Marić i s. M. Alma Pavlović

  Na današnji dan