Svečani završetak devetnice

Posljednjeg dana devetnice blaženoj Mariji Petković, 8. srpnja 2018., u svetištu bl. Marije Propetog Petković u Blatu na Korčuli euharistijsko slavlje predvodio je don don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih u Blatu i dekan Korčulanskog dekanata, a pjevanjem animirao župni mješoviti zbor pod vodstvom s. M. Juliane Beretić.

Program je započeo procesijom iz svetišta do rodne kuće blažene Marije Petković. U procesiji su sudjelovale bratovštine Svih Svetih i sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, HGU Sveta Vincenca, časne sestre, pjevački zbor, djeca u narodnim nošnjama, župnik s ministrantima, vjernici i štovatelji blažene Marije Petković. Djeca iz dječjeg vrtića Marije Petković Antea Novaković, Daniel Donjerković i Ante Šeparović obučena u narodnu nošnju su uz pomoć župnika položili vijenac na rodnu kuću blaženice. Po povratku u svetište zbor, bratimi i časne sestre u dva kora ispjevali su psalme Večernje nakon čega je nastavljeno euharistijsko slavlje u dvorištu samostana. Na početku propovijedi župnik je rekao kako smo se ovdje okupili da bi proslavili jednu posebnu ženu u našem narodu, našu duhovnu majku koja je rođena u Blatu. Međutim da bi govoriti o blaženici moramo se vratiti na njezin izvor, Sveto Pismo. Nastavio je dalje nadovezujući se na čitanja dana. Prorok Ezekiel prima zadatak u kojemu mora prognanom narodu u Babilonsko sužanjstvo propovijedati Božju riječ, međutim Bog ga odmah upozorava kako ga narod neće slušati. I mi se danas tako ponašamo te Božja riječ samo prođe pokraj nas. Čim se evanđelje počne čitati mi se isključimo. Ako riječ Gospodnju ne čujemo, ne možemo o njoj ni razmišljati, te ona ne može djelovati u nama. Kada izađemo iz crkve, ne osjećamo ništa, kao da se ništa nije niti dogodio, kao da nam Bog ništa nije rekao, kao da nismo bili na svetoj misi. Jedino bitno za sve nas je shvatiti važnost svete mise, najvećeg dara kojega nam je Bog darovao. Ona nema cijene, nema skučenosti. Ona je dar i onima koji nikada ne dolaze u crkvu, pa čak i onima koji nisu kršteni jer i za njih je Isus umro. Za našu blaženicu, Isus je izvorište. Ona ga doživljava kao Boga milosrđa, kao onoga iz koga crpi snagu. Ona je bila očarana križem jer je Isus bio spreman umrijeti za svakoga od nas. Ona je u tome vidjela izvorište Božanske ljubavi. Ta Božanska ljubav je spremna činiti čuda. Zbog nje je blaženica ostavila sve. Koliko je naša duša navezana na neku ovozemnu stvar te ne može ići za Isusom? Koliki smo mi učitelji i primjer drugima, pogotovo našoj djeci? Ne možemo biti pravi primjer drugima ako ne učimo od najvećega učitelja Isusa, te ako nas on svakoga dana ne promijeni bar malo. Blaženica je znala da nas Bog neizmjerno ljubi. Svoju propovijed župnik zaključuje razmišljanjem kako i mi trebamo dopustiti da nas Bog oplemeni svojom ljubavlju na svetoj misi kako bi svatko po nama mogao vidjeti da smo bili na susretu sa Isusom, kako bi evanđelje mogli naviještati i po njemu živjeti.

Euharistijsko slavlje je završilo svečanim blagoslovom sa moćima blažene Marije Petković nakon čega su vjernici imali priliku iskazati pobožnost moćima.

MG župe Blato

  Novosti