Od 15. do 30. studenoga 2016. samostan sv. Jeronima na otoku Ugljanu bio je domaćin susreta sestara odgojiteljica redovničkog podmlatka Družbe. Susret je organizirala Vrhovna uprava Družbe, a na njemu je sudjelovalo ukupno 14 sestara iz svih provincija: Argentine, Čile-Perua, Paragvaja, Italije i Hrvatske.

Među sudionicama bilo je osam sestara odgojiteljica, tri provincijske predstojnice i četiri članice vrhovne uprave Družbe. Tema susreta bila je Plan formacije Družbe. Vrhovna predstojnica M. Cristina Orsillo otvorila je Susret dok je u njegov radni dio sudionice uvela s. M. Graziela Ojeda, vrhovna savjetnica odgovorna za područje odgoja u Družbi.

Sestre su tijekom susreta u radnim skupinama proučavale poglavlja dokumenta Plan formacije Družbe nastojeći njime obuhvatiti zahtjevnost i složenost odgojnog procesa, imajući u vidu sve dimenzije ljudskog bića, različite životne dobi te birajući odgovarajuće sadržaje, metode i načine vrednovanja.

U nedjelju, 20. studenog, na Svetkovinu Krista Kralja, pridružili smo se sestrama Hrvatske provincije Krista Kralja u obilježavanju Dana provincije, te blagoslovu obnovljenog dijela kuće u Šestinama. Posjetile smo i zagrebačku prvostolnicu i grob blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

U drugom dijelu susreta koji je pripremljen za formaciju sestara koje neposredno rade u odgoju i pripremi naših kandidatkinja za redovnički život, vodio nas je fra Carlo Salto, ofm, profesor franjevačke duhovnosti na papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu, odgovoran za trajnu formaciju Franjevačkog Reda. U svojim izlaganjima istaknuo je kako se ne rađamo kao odgojitelji već to postajemo i naglasio kako je, stoga, vrlo važno shvatiti potrebu osobne trajne formacije. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je uvijek u središtu odgojnog hoda Bog, a mi sredstva u njegovom oblikovanju pozvanih. Posebno je istaknuo važnost zajednice u odgoju i zajedničkom promišljanju u donošenju odluke o pripravnosti kandidatkinja za posvećeni život. Moramo, rekao je, izgrađivati naše zajednice na način da svaka zajednica može i trebala bi, zapravo, biti odgojna zajednica, jer u protivnom zajednica ne odgaja. Ukazao je i na izazove s kojima se susrećemo danas u odgoju i pozvao na jasne i čvrste stavove, ukorijenjene u milosrdnu ljubav. Formativni dio za sudionice zaključile smo pedagoškim naukom naše Blažene Majke Utemeljiteljice. Temu je izložila s. Mirjam Gadža, vrhovna savjetnica.

Ovaj važan skup završile smo trodnevnom duhovnom obnovom na izvorima Družbe, u kući Matici u Blatu, rodnom mjestu Blažene Marije. U kapelici koja čuva njene zemne ostatke razmišljale smo o počecima naše Družbe i molile za snagu vjere da poput nje živimo osobno poslanje u Družbi, na slavu Boga Oca i služeći malenima. Ohrabrile smo se i posjetom drugih znamenitih mjesta na otoku gdje se Marija povlačila u molitvu i osluškivanje Božje volje. Babina i Prižba, prekrasne uvale, danas su još prikladnije za osluškivanje Boga i poniranje u vlastito biće. Ohrabrene ovim iskustvom vratile smo se izvršavanju svojih službi, u svoje provincije i zajednice zahvalne Bogu i svim sestrama u kojima smo kroz ove dane prepoznale istinski duh blažene Majke.

 

s. M. Mirjam Gadža, vrhovna savjetnica

  Novosti