Susret dječjih vrtića

Očinstvo i majčinstvo - dar i odgovornost (Blato na Korčuli, 2. – 3. lipnja 2018.)

U samostanu i svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petkoviću Blatu na otoku Korčuli u povodu obilježavanja 15 godina od proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petkovići 15 godina od pastoralnog pohoda bl. Ivana Pavla II. Hrvatskoj (Dubrovnik) od 2. - 3. lipnja 2018. održan je tradicionalni susret Dječjih vrtića "Bl. Marije Petković" u Blatu, rodnom mjestu blaženice.

Na susretu su se okupila djeca – predškolarci iz vrtića u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Subotici i Blatu, njihovi roditelji, sestre i odgojiteljice. Susret su organizirale i vodile voditeljice podružnica na čelu sa ravnateljicom s. M. Patricijom Jurić.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je "Očinstvo i majčinstvo - dar i odgovornost", a voditelj je bio don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije.

Program je započeo predavanjem don Marinka u 9 sati u dvorani samostana, a nastavljen je misnim slavljem u 10 u Svetištu bl. Marije Petković te priredbom dječjih vrtića u 11.15 sati u Domu kulture u Blatu. 

Svetu misu predvodio je don Marinko, a u koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, don Stipe Kordić, kao i đakon fra Frano Bosnić. U propovijedi don Marinko je naglasio kako i mi moramo biti poput Marte te pomoć u problemima zatražiti prvo kroz molitvu od Gospodina.

U Domu kulture okupljenu djecu, sestre, odgajateljice i mještane, nakon prigodnih pozdravnih riječi s. M. Emile Barbarić, provincijalne glavarice sestara Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje i načelnika općine Blato g. Ante Šeparovića, nastupajući s puno žara oduševili su polaznici dječjih vrtića iz Splita, Zagreba, Osijeka i Blata izvodeći recitacije, pjesme i plesne točke. Za posebnost valja istaknuti nastup djece iz vrtića u Blatu koji su po prvi puta uprizorili ples „Od boja“ kojega svake godine na blagdan sv. Vincence izvodi viteško udruženje Kumpanjija iz Blata. 

Sudionici susreta sudjelovali su i na nedjeljnom misnom slavlju u 9 sati u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu. Misu je predvodio župnik don Željko Kovačević, a koncelebrirao i propovijedao fra Sandro Tomašević iz Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, koji je trenutno na službi u Betlehemu. U propovijedi je fra Sandro rekao da smo svi pozvani na širenje mira i kako se kršćani moraju prepoznati po radosti koju donosi živi Isus Krist.

Na kraju se misnog slavlja s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnic sestara Kćeri Milosrđa, zahvalila svim sestrama, roditeljima, odgojiteljicama, djeci, don Marinku, župniku, načelniku, obiteljima koje su primile djecu na spavanje i zboru „Male Stope “ pod vodstvom s. M. Juliane Beretić koji je animirao misna slavlja svojim pjevanjem te zaželjela, uz blagoslov bl. Marije Petković, svima sretan povratak u njihove gradove i domove.

Sudionici susreta imali su i prigodu razgledati Svetište i samostan Bl. Marije Petković, Blato i grad Korčulu.

Marinko Nikolić

Svjedočanstvo jednih roditelja, sudionika susreta u Blatu

Znali smo u kakav vrtić dajemo svoje dijete jer smo željeli da primi vjerski odgoj. Vrtićko vrijeme je brzo prošlo i sada vidimo da ne bi sami stigli prenijeti djetetu sve sadržaje i iskustva vjere koje je dobilo u vrtići. Kada dijete primi vjerske sadržaje i istine u vrtiću ono onda evangelizira i roditelje. Toga smo danas jako svjesni i radujemo se uistinu kao obitelj. Susret u Blatu je bio prigoda da zajedno s djecom i sestrama još jednom intenzivno proživimo to iskustvo kao obitelj. A, Blato i blaćani – oduševili su nas otvorenom rukom i dobročinstvom. Hvala sestrama koje su nas tako obogatile, hvala blaženoj Mariji Petkovića za primljene milosti. Nadamo se da će se ovakvi susreti nastaviti održavati jer obogaćuju djecu, obitelji, zajednicu – onako kako je to željela blažena Marija Petković, ona koja je od Propetoga.

Obitelj Nikolić iz Zagreba

  Novosti