SPAVANAC KOD ČASNE

– duhovna obnova –

 U subotu, 17. prosinca 2016. u našem samostanu Presvetog Trojstva u Zagrebu održan je susret koji su djeca prozvala „Spavanac kod časne.“ Djeca iz Šestina, njih 15, od 5. - 6. razreda, poželjeli su  doći u samostan i upoznati sestre. Želja im je ispunjena u obliku duhovne obnove koju je vodila s. M. Zrinka Vuković uz suradnju sestara iz zajednice. Susret je započeo dolaskom u samostan, veselim traženjem kreveta i dječjim oduševljenjem „ajmee….!!“ Prostor vrtića izgleda da je sve oduševio.

Duhovna obnova je započela u 15 sati u samostanskoj kapelici zajedno s franjevačkim juniorom fra Mislavom Lukačevićem. U prostoru vrtića fra Mislav je imao kratko izlaganje o grijehu. Svojim razmišljanjem propitivao je savjest i naša djela koja, kada nisu dobra, imaju za posljedicu tri stvarnosti: zlo učinjeno Bogu, bližnjemu i sebi. Dječje glave su okupirala razna pitanja: postajem li ono što činim, koliko dobra propuštam i vrijeđam li sebe, bližnje i Boga mišlju, riječju, djelom i propustom. Podijeljeni u tri grupe, kratkim skečevima o lijenosti, škrtosti, propustu, djeca su prikazala u igrokazu kako su razumjela fra Mislava. Slijedilo je povlačenje u osobni kutak svatko sa svojom kratkom poučnom pričom. Pokorničkim bogoslužjem u kapelici uz kratki nagovor, pred Isusom, djeca su molitvom i pjesmom molila za oproštenje i pripremila se za božićnu ispovijed, kako bi išli Gospodinu u susret čista srca.

Punim srcima druženje se nastavilo u još veselijem tonu. Naime igre, ples, pjesma, smjeh i radost ispunjale su dvoranu. S. M. Kristina Injić animirala je igre kojima ih je razveselila. Prije večere djeca su sa sestrama molila Večernje pohvale. Znali ili ne znali melodiju, djeca su svim srcem izgovarala riječi psalama… uistinu su tako lijepo oživjeli našu kapelicu! Praznog trbuha ali pune duše došli smo za stol i uživali u slasnoj pizzi koju je pripremila naša s. Marija Oreb.

Djeca su puna iznenađenja! Željeli su iznenaditi sestre te su ih nakon večere pozvali na posebni koncert. Njihova spontanost i talent oduševili su sestre.

Prije spavanja, naravno crtić - "Preko ograde". Dječje oko mnogo toga primijeti pa tako i da ogradu smijemo prijeći, ali moramo biti jako oprezni. Također su primijetili da smo ograničeni ali ne smijemo biti naivni. U svemu ipak, oprezni i iskreni. I naravno, nije im promakla najbitnija poruka crtića - jedni drugima smo najveći dar i moramo se međusobno paziti i podupirati u dobru.

Uzbuđeni, umorni, nadasve ispunjena srca, pošli smo na spavanje. Malo smo pričali o pričama koje je svatko dobio za osobni rad, komentirali crtić, i polako utonuli u san...

Sam susret svoj vrhunac je imao u nedjeljnom euharistijskom slavlju u našim Šestinama, uz dragog nam župnika vlč. Roberta Šretera, gdje su djeca imala priliku i ispovjediti se.

Zahvalni dobrom Bogu, fra Mislavu i svim sestrama radujemo se novom susretu da naše srce i dalje hodi čisto -  Gospodinu u susret.

s.M Anamarija i s. M. Zrinka

Galerija slika

  Novosti