Prvi dan trodnevnice u župi sv. Luke evanđelista u Novskoj

»Sve za Isusa, na slavu nebeskog Oca!«

Prvi dan trodnevnice uoči spomendana bl. Marije Propetoga

u župi sv. Luke evanđelista u Novskoj

6. srpnja 2021.

Šesti dan mjeseca srpnja obdario nas je snažnim sunčevim zrakama. Sunčana radost obasjala je i vjernike župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj jer, već tradicionalno, danas započinje trodnevna priprava za blagdan bl. Marije Propetoga. Dok su vjernici polako pristizali u župnu crkvu, s usana Poslanika Milosrđa nizala su se zrnca krunice kao kapljice osvježenja i rashlade. Po blaženičinim razmišljanjima svako je otajstvo odzvanjalo u srcima i poticalo nas na zagledanost u muku Gospodina našega, raspetoga Spasitelja.

Euharistijsko je slavlje predvodio vlč. Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj i pastoralni suradnik u župi bl. Alojzija Stepinca u Novskoj, uz koncelebraciju župnika vlč. Milana Vidakovića. Misnik je propovijedao o tome koliko je bl. Mariji Propetoga bio važan odgoj djece i mladih. Počevši od rada s djecom u Babini, preko osnivanja Družbe Kćeri Milosrđa i sirotišta za zapuštene i siromašne ona je svoj toj djeci bila majka. Biti duhovna majka znači voljeti djecu i skrbiti o njima, dati im sve, dati im svoje srce. Upravo takva majka bila je naša blaženica za sve one u svim mjestima, filijalama, samostanima, sirotištima i kućama koje su bile otvorene za njezina života, a u kojima su se sestre skrbile za djeci i mlade. Misnik je nabrojio sva ta mjesta i zaključio: »Da bl. Marija Propetoga nije odgovorila na Božji poticaj, tko bi skrbio o toj djeci? Nitko. Ona je bila uvijek prava majka.«

Nakon euharistijskoga slavlja djeca iz skupine Biseri Očeva milosrđa uprizorili su igrokaz »Sve za Isusa, na slavu nebeskog Oca«, koji oslikava blaženičinu živu vjeru koju je sačuvala tijekom cijeloga života, od onoga događaja kad je s pet godina iskazala povjerenje u nebeskog Oca moleći kod tetke vjerovanje, potom u radu s djecom u Babini i u osnivanju nove redovničke družbe. Radost izgovorene riječi u igrokazu, pjesama i vedri osmijesi samo su odraz dijela ljubavi koju Biseri nose u srcu prema svojoj miloj blaženici, ašto su nesebično posvjedočili svojim župljanima.

Prvi dan trodnevne priprave na blaženičin spomendan je za nama. Dok se noć polako spušta na naš grad, u srcu i dalje odzvanjaju završne riječi igrokaza: »Sve za Isusa, na slavu nebeskog Oca«.

s. M. Kristina Injić

Galerija slika

  Novosti