Proslava spomendana bl. Marije Propetog u Ninu

U župi Sv. Anselma u Ninu tradicionalno se slavi spomendan blažene Marije Propetoga Isusa Petković pa se i ove godine pripremalo trodnevnicom pri čemu se svaki dan prije Sv. Mise molila  pobožnost. Prvi dan je Sv. Misu predvodio don Ivan Ćurić, a druga dva dana i na sam spomendan ninski župnik don Jerko Vuleta.

Svakoga dana spomenut je neki detalj iz života blaženice kao i činjenica da su časne sestre u našoj župi iz družbe Kćeri Milosrđa. Taj treći samostanski red sv. Franje utemeljiteljila je blaženica, a njezin spomendan i nebeski rođendan slavimo svake godine.

Misu spomendana blaženice vodio je župnik don Jerko Vuleta, a neizostavne su bile s. M. Miljenka Lizatović i s. M. Česlava Ćorić, puk iz župe Nin kao i turisti koji borave u Ninu.

U nadahnutoj i dojmljivoj propovijedi župnik je naglasio da je blaženica Marija Propetoga Isusa bila žena ispred svog vremena te da je svojim životom postala odvažan svjedok Božje ljubavi.

Prva i temeljna krepost kojom je Krista svjedočila je ljubav kojom se približavala svima, koja je od djetinjstva oblikovala njezin život, ljubav prema Bogu i čovjeku kojom je u svakomu Njega prepoznavala. Ta ljubav je bila pokretač njezina djelovanja i života, a na to je najveći utjecaj  imao kvalitetan obiteljski život u čijem je središtu bilo prenošenje vjere i osjetljivost za bližnje. Druga misao je da je ona duboku želju za služenjem koju je osjećala, pretvarala u konkretna djela milosrdne ljubavi. Treća misao koju je župnik naglasio je da je blaženica u svojem zvanju i otkrivanju Božjeg plana za svoj život bila u potpunosti uronjena u život župne zajednice u kojoj je učinila prve korake kroz pomaganje tolikima potrebitima u ljubavi za druge. Stoga se može reći da je u krilu svoje župne zajednice gradila svoj vjernički identitet.

Naglasio je da je družba Kćeri Milosrđa čija je utemeljiteljica blaženica, velika družba koja je nastala prije 100 godina u hrvatskom narodu, a danas djeluje na 3 kontinenta i 12 zemalja.  Čestitao je blagdan sestrama iz družbe Kćeri Milosrđa koje su s nama i zahvalio za njihovu svesrdnu svakodnevnu aktivnost među ljudima.

Na kraju propovijedi je naglasio da nam je blaženica ostavila sjajan i uzvišen primjer za nadahnuće i nasljedovanje, tako da sve svoje potrebe možemo staviti pred nju koja nam pomaže svojim zagovorom i koja svijetli kao izvrstan primjer svetosti. Također je poručio da po uzoru na blaženicu svakoga dana nastojimo živeći u svojoj zajednici svjedočiti konkretnu i djelotvornu ljubav za svakoga čovjeka.

Klara Eškinja Glavan

Galerija slika

  Novosti