Proslava blagdana u Blatu

U ponedjeljak 9. srpnja, u župi Svih Svetih u Blatu, rodnom mjestu bl. Marije Petković, svečano je proslavljen njezin blagdan.

U jutarnjim satima bile su dvije svete mise u svetištu bl. Marije Petković. Prva u 8 sati, koju je predvodio don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih u Blatu i dekan Korčulanskog dekanata. Druga sveta misa bila je u 10 sati koju je predvodio don Josip Barišić, župnik u Čilipima, uz koncelebraciju više svećenika. Na misu u 10 sati su hodočastili djelatnici i volonteri Dubrovačkog Caritasa koji su blaženicu uzeli za svoju zaštitnicu.

U popodnevnim satima na plokati ispred župne crkve Svih Svetih započeo je svečani program u sklopu kojeg je izveden „Blatski tanac“ i viteška igra „Kumpanija“. Uslijedila je procesija s relikvijarom blažene Marije Propetog Isusa Petković iz svetišta u kojoj je biskup mons. dr. Antun Škvorčević, predvoditelj glavnog misnog slavlja, nosio relikvijar bl. Marije Propetoga. Procesiju su predvodili bratimi bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih Svetih sa svojim procesijskim raspelima i barjacima. U procesiji su sudjelovale članice Franjevačkog svjetovnog reda, puhački orkestri Narodne glazbe i HGU „Sv. Vincenca“, djeca iz vrtića „Marija Petković“, mješoviti župni zbor župe Svih svetih, kumpanjoli i tancarice u tradicionalnim blatskim nošnjama, sestre dominikanke iz Korčule, sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa, ministranti, svećenici te mnoštvo vjernika i hodočasnika.

Po dolasku procesije na plokatu ispred župne crkve Svih Svetih započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Škvorčević, uz koncelebraciju više svećenika. Na početku propovijedi, biskup je upitao prisutne o rezultatu utakmice u srijedu. Nakon toga je pozdravio sve prisutne i čestitao današnji blagdan. Nakon toga biskup se pita zašto ljudi vole pobjeđivati, čime nagovještava razlog zašto je započeo razmišljanje sa pitanjem o nogometu. Što znače sve pobjede ako smo na kraju gubitnici, ako sve završava u grobu. Isus je zametnuo borbu između zla i dobra, između smrti i života. On je sa zlim odigrao utakmicu i pobijedio smrt. Najbitnija naša pobjeda je ona na kraju našega života. Isus nije pobijedio smrt zbog sebe nego za nas. Dok je mlada Marija Petković razmišljala o svome životu, u Isusu je prepoznala pobjednika nad smrću te se odlučila svojom mladenačkom slobodom opredijeliti ne djelomično već potpuno za Isusa Krista. Nastavlja dalje biskup: Isus je došao na naš put, na životni put svakoga od nas i susreo bezimenoga bogataša iz današnjega evanđelja. Taj bezimeni pita kako do života, ali ne malo života, već punine života. Isus ga usmjerava da otkrije put koji su židovi koristili, put zapovijedi i zakona primljenih na brdu Sinaj. Može se u Život kada slijedimo put svoje savjesti, kada činimo ono na što nas pokreće savjest. Nastavlja Isus riječima: Ako me baš želiš slijediti, podijeli sve što imaš i pođi za mnom. Mladić to nije uspio nadvladati i smrknut odlazi od Isusa. Za razliku od njega Marija Propetog Isusa prihvaća taj poziv. Problem bogatstva je u tome što čovjeku bogatstva nikada nije dosta i bogatstvo čovjeku od sluge postaje gazda. Nije problem bogatstvo, već naša navezanost na njega. Marija je razumjela kako smo mi u krštenju svi postali izabranici Božji. kaže sv. Pavao kako mi moramo biti ispunjeni blizinom Božjom, srce ispuniti milosrđem, strpljivošću, dobrostivošću, blagošću. Ništa od toga nije materijalno. Nastavlja sv. Pavao kako za naše srce treba Isusov mir i njegova ljubav. Marija Petković se odrekla svega da bi dobila sve. Primila je Božje milosrđe i ljubav da bi je mogla dijeliti drugima po cijelome svijetu. Marija nije postala velika jer je nešto svoje izmislila nego jer je prepustila Bogu da svojom ljubavlju djeluje preko nje. Naša domovina nije velika po bogatima, već onima koji imaju veliko srce. Naša sudbina ovisi o onome što je u nama.

Po završetku euharistijskog slavlja mons. Škvorčević i svećenici su se u procesiji vratili u svetište, gdje su vjernici imali mogućnost čašćenja moći blaženice.

MG župe Blato

  Novosti