Proslava spomendana bl. Marije Propetog u Valpovu

Proslava spomendana bl. Marije Propetog Isusa Petković u župi Valpovo

 

Družba Kćeri Milosrđa u Župi Bezgrešnog Začeća BDM u Valpovu proslavila je spomendan svoje utemeljiteljice bl. Marije Propetog Isusa Petković svečanim euharistijskim slavljem 9. srpnja 2022. Predslavitelj je bio mladomisnik vlč. Bernard Prelčec, a koncelebrant vlč. Luka Ćosić. Župnim zborom, koji je i ovaj puta pokazao svu ljepotu slavljena kroz pjesmu, ravnala je s. Danijela Škoro, na orguljama je bila Sandra Lovrinčević, prof. Čitava župna zajednica radosno je proslavila ovaj spomendan za koji se pripremala trodnevnicom s pobožnošću i svetom misom sa Časoslovom.

U svojoj propovijedi vlč. Bernard Prelčec predstavio je djelovanje blaženice kroz njezino predanje Presvetom Trojstvu. Istaknuo je da bitne životne osobine ove blaženice bivaju određene brojem tri: ljubav, molitva i dobrotvornost – koje je primila od svoje obitelji; radinost, štedljivost, pobožnost – koje je primila od svoje majke te milosrdnost, pravednost i povučenost koje je primila od oca. Naša blaženica je kroz život posebno ljubila iskrenost, radinost i jednostavnost.

Znakovitost broja tri vidljiva je i u izboru blaženicinog načela: prihvaćanje Božje volje, ljubav prema Bogu i bližnjemu te praštanje i utjeha tužnima. Kroz svoju je propovijed vlč. Prelčec pozvao župljane da i sami u svom životu provode to njezino trostruko načelo. To je ono što bismo trebali nositi kroz život jer ćemo na taj način ljude približavati Bogu. Svoju propovijed vlč. Prelčec završio je preporukom koju je blaženica dala svojim sestrama da neprestano hvale Presveto Trojstvo jer tko je pobožan prema Njemu, ne može griješiti. U njemu trebamo crpsti milosti za naš svakodnevni život.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Luka Ćosić zahvalio je sestrama Družbe kćeri Milosrđa na njihovom djelovanju u župi koja bez njih ne bi bila takva kakva jeste. Družbu Kćeri Milosrđa u Valpovu čine sestre: s. Danijela Škoro, mjesna predstojnica; s. Kristina Glasnović te s. Rastislava Bogdan. Svojim djelovanjem daju veliki doprinos životu Župe, gradnji zajedništva te okupljaju veliki broj župljana kroz crvene zborove, liturgijske čitače i druge popratne aktivnosti.

Dječji zbor Mirjam pod ravnanjem s. Danijele okupljenim župljanima je otpjevao dvije pjesme o bl. Mariji Propetog nakon čega su se častile moći blaženice, kao i inače svakog 9.-og u mjesecu.

Predslavitelj vlč. Bernard Prelčec okupljenima je podijelio svoj mladomisnički blagoslov.

Proslava je završila s Agape koje su pripremile župne sestre Družbe Kćeri Milosrđa uz pomoć župljana.

Za župu Valpovo

Blaženka Škrlec

Galerija slika

  Novosti