Proslava 100. rođendana

Sestra Stjepana Sorić, članica Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje, na Gospu Snježnu navršila je 100. godinu života, a proslavila je 19. kolovoza, u Zagrebu, u samostanu sv. Obitelji u Šestinama, gdje s. Stipica, kako ju od milja zovu svi koji ju poznaju, boravi skoro 70 godina svoga redovničkog života.  

Rodom je iz Preka. U samostan je došla kao mlada djevojka služiti Gospodinu nepodijeljena srca, radosno i predano, gledajući u Njemu svoju jedinu Ljubav i zahvaljujući na daru poziva da može biti u službi Gospodinovoj. Svjesna tog dara – redovničkog poziva, molila je za nova duhovna zvanja i mladim djevojkama, tadašnjim kandidaticama i novakinjama, bila primjer požrtvovne redovnice. »Uvijek ste mi bili uzor strpljivosti, urednosti, odgovornosti, požrtvovnosti, siromaštva, dosjetljivosti, ljubavi za Družbu, poglavarice i sestre, a nadasve uzor u pobožnosti«, istaknula je u svojoj čestitci vrhovna predstojnica M. Emila Barbarić.

Središte njezina života jest Krist, tako je i središnja proslava bila euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Petar Cvekan, ofm duhovnik sestara u Šestinama. Istaknuo je važnost služenja u redovničkom životu, po primjeru s. Stjepane. Neumorno se davala za druge. S Kristom je koračala i trčala gdje god ju je slao, svaku službu je radosno i s istim žarom prihvaćala i odgovorna obavljala. A radila je sve, kako danas sama kaže. S Kristom se mogu doživjeti i živjeti lijepe godine i to je ono što Gospodin traži i od nas. Da ga slavimo i hvalimo već ovdje na zemlji i to puno godina, časno po primjeru drage nam sestre. Sestre su tom prigodom došle iz Blata, Kuće Matice i svojom prisutnošću, pjesmom i druženjem u sestrinskom zajedništvu slavile Gospodina i međusobno se susrele i ohrabrile za nove poticaje.

Provincijalna predstojnica, s. M. Nelija Pavlović, koja je također prisustvovala ovom jubileju uputila je riječ zahvale na nesebičnoj ljubavi i na svemu što je s. Stjepana učinila tijekom proživljenih godina u Družbi i time obogatila i nju i sestre s kojima je živjela i koje je susretala. Zahvaljuje joj i sada na žrtvama koje prikazuje za sve nas, a posebno joj je na srce stavila nakanu za nova duhovna zvanja, koja su danas toliko potrebna.

Hvala dragom Bogu na svakom daru kojim nas obasiplje u svojoj ljubavi kako bismo živjeli i radili Njemu na slavu. Da bismo uistinu bili Njegovi preporučamo se u zagovor serafskog Oca sv. Franje i naše Majke Utemeljiteljice bl. Marije Propetog Isusa Petković. 

s.M. Darija Lukić

Galerija slika

  Novosti