Poput bl. Marije slijediti Krista

U Blatu na otoku Korčuli, u svetištu bl. Marije Propetoga Isusa Petković, započela je  30. 6. 2017. devetnica pred njezin blagdan koji se slavi 9. srpnja. 

Euharistijskom slavlju, u dvorištu samostana uz svetište bl. Marije Propetog, koje je u 20.00 sati predslavio don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije u Kruševu, BiH u koncelebraciji don Željka Kovačevića, župnika župe Svih Svetih u Blatu, prethodila je molitva Krunice Božanskog Milosrđa, devetnice i litanija bl. Marije Propetoga.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je zbor mladih iz Kruševa sastavljen iz više zborova koji djeluju u župi sv. Ilije.

U svojoj propovijedi, don Ljubo se osvrnuo na svjedočanstvo života blažene Marije Petković: Potrebno je iz dana u dan pitati se: jesam li Isusov?, kako je to činila blažena Marija Petković. Kažemo da je Papa Ivan Pavao II. Mariju proglasio blaženom. Marija Petković je spremila put sama sebi, a papa Ivan Pavao II. je samo potvrdio ono što je Marija Petković činila cijeloga svojega života. Od nas Hrvata na ovim prostorima nitko nije proslavio ime i prezime diljem katoličkog, domoljubnog svijeta kao jedna žena, jedna između nas. Potvrđivala se i stihom i pismom i meditacijom, zanosom. I kad je bilo najteže, ona je rekla: ja ću se tebi nasmiješiti u Ime Božje da ti pokažem osjećaj duše. Budimo predani Bogu poput blažene Marije Petković. Bog nam je dao slobodu volje da mi sami krenemo s njim. Što znači blagosloviti? To znači uzeti sebe, svoje djelo svoje odluke, poziv pred Boga, da On potpiše ono što si ti odlučio. Nećeš nositi Bogu na potpis bilo što. Stavi danas ruku na grob Marije Petković i reci: i ja ću danas poput tebe slijediti Boga, Isusa Krista, u mojim mogućnostima, u mojim stvarnostima. Osvrnuo se i na vjeru kojom se potvrdio Abraham, spremnošću da ide kamo ga Bog šalje i da žrtvuje svoga sina.

Euharistijsko slavlje je zaključeno procesijom u svetište, gdje je don Ljubo udijelio zaključni blagoslov s moćnikom blaženice, te je uslijedila mogućnost za osobno čašćenje moći bl. Marije Propetoga.

U dvorištu samostana održan je koncert zborova iz Kruševa. Nastupili su: zbor Horeb, zbor Fontes, klapa Studenac, Ela Čule i Stipe Gabrić uz pratnju Karla Milićevića, te na diplama Mario Smiljanić. Na kraju koncerta nazočnima se sa nekoliko riječi obratio don Ljubo, župnik iz Kruševa, a s.M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica se zahvalila hodočasnicima iz Kruševa i svim štovateljima blaženice.

s. M. Jasminka Gašparović

Galerija slika

  Novosti