Otvorena jubilarna 100. godina Družbe

Družba Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje započela je proslavu 100. obljetnice Družbe. U Blatu na Korčuli, na svetkovinu sv. Franje, 4. listopada 2019., M. Cristina Orsillo vrhovna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa otvorila je svečanim proglasom jubilarnu 100. godinu Družbe na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup uz koncelebraciju mons. Petra Palića hvarskog biskupa, don Željka Kovačevića župnika u Blatu, mons. Andriju Anišića iz Subotice, preč. Milana Vidakovića iz Novske, don Jerka Vulete iz Zemunika i don Mihaela Čavleka iz Smokvice. 

Svečanost ovog značajnog događaja započela je uoči svetkovine sv. Franje obredom preminuća sv. Franje i milošću čašćenja relikvija sv. Franje, te cjelonoćnim zahvalnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u koje su se uključili župljani i sestre.  

Na svetkovinu sv. Franje ujutro provincijalna predstojnica Provincije Krista Kralja s. M. Emila Barbarić otvorila je izložbu Stoljeće ljubavi i milosrđa u kojoj su sudionici mogli vidjeti prikaz svih filijala Provincije koje su otvorene u Hrvatskoj i okolici, bilo da su još uvijek aktivne ili su zatvorene. Posjetom Babini i Prižbi, značajnih mjesta na otoku koja su povezana s bl. Marijom Propetog Isusa i Družbom Kćeri Milosrđa, sudionici proslave su mogli doći u dodir s poviješću i u autentičnom prostoru proživjeti događaje koji su obilježili život Družbe. U tome su na poseban način pomogla djeca vrtića Marija Petković svojom pjesmom, kao i djeca župe Svih Svetih iz Blata igrokazom o odgojnom djelovanju Blaženice u Babini. Sestre Kćeri Milosrđa su različitim zanimljivostima iz života Blaženice u ovim mjestima, obogatile program koji je pripremljen. 

Sedmi simpozij Družbe na temu Družba Kćeri Milosrđa u stoljetnoj povijesti koji se održao 4.-5. listopada predstavljao je sastavni dio proslave otvorenja jubilarne godine. Na simpoziju su teme o djelatnostima Družbe u stoljetnoj povijesti obradili mons. Andrija Anišić (Družba Kćeri Milosrđa – djelo Providnosti, putokaz današnjem čovjeku), don Mladen Parlov (Blažena Marija Petković velika žena našega vremena), hvarski biskup mons. Petar Palić i s. M. Aurora Marecos (Uloga crkvenih pastira u razvoju Družbe Kćeri Milosrđa), prof. Tonći Padovan – Maslinjak (Družba Kćeri Milosrđa i Blaćani u stoljetnom hodu), s. M. Emila Barbarić (Duhovnost – izvor snage za djelovanje Družbe u Crkvi i društvu), s. M. Jasna Crnković i prof. Joel Acosta Barua (Družba Kćeri Milosrđa – mjesto odgoja prema poimanju bl. Marije Petković), s. M. Anamarija Vuković (Družba Kćeri Milosrđa u župnom apostolatu), s. M. Graciela Ojeda i s. M. Vlatka Bratinšćak (Družba Kćeri Milosrđa u apostolatu zdravlja i starijih osoba), s. M. Danijela Škoro i s. M. Maria Luisa Gallagher (Otvorenost Družbe misijskom djelovanju) i s. M. Jelena Krilić (Družba Kćeri Milosrđa u novoj stvarnosti). Simpozij je završio osobnim svjedočenjem suradnika sestara Kćeri Milosrđa: Bisera Očeva milosrđa, Poslanika Milosrđa i predstavnika korisnika Zaklade „Blažena Marija Petković“. Zatvaranju simpozija nazočio je saborski zastupnik Branko Bačić kao predstavnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića koji se skupu obratio prigodnim riječima. Svojom pjesmom i scenkim prikazima skup su uljepšali klape Manina, Rikordo, Kumpanija i Kumpanji, Mali lutkari OŠ Blato te župni zbor, dječji zbor Stope i druga djeca župe Svih Svetih iz Blata.

Ovom prigodom slavlju se pridružila i nećakinja bl. Marije Propetog Isusa Petković, Leana Petković Karaulić, koja je darovala sestrama Kćeri Milosrđa sliku koju je naslikao njen otac, Blaženičin najmlađi brat Miljenko Petković.

Dani otvorenja jubilarne godine završili su svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi u nedjelju 6. listopada koju je predslavio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, koji je sudjelovao na cijelom programu slavlja otvorenja jubilarne godine Družbe Kćeri Milosrđa. Nakon euharistijskog slavlja Viteško udruženje Kumpanjija izvela je Tanac i Ples od boja, karakteristične plesove Blata.

Papinska pokorničarna izdala je dekret po kojem se u jubilarnoj godini može dobiti potpuni oprost u svim kapelicama samostana sestara Kćeri Milosrđa, uz uobičajene uvjete: biti u milosti Božjoj (ispovijed), pričestiti se, izmoliti Vjerovanje i molitvu na nakanu za sv. Oca uz zaziv bl. Mariji Propetog Isusa.

Biskup Uzinić je u propovijedi na svetkovinu sv. Franje kazao kako ih je sve okupilo ostvarenje jednog poziva u kojemu su kroz stotinu godina i mnoge druge osobe pronašle nadahnuće za vlastiti poziv, a to je poziv utemeljiteljici Družbe. Navodeći što papa Franjo u apostolskoj pobudnici „Cristus vivit“ govori o pozivu, biskup je pročitao i opis poziva sv. Franje, prema franjevačkim izvorima, te opis poziva bl. Marije Petković.

„Svi smo mi, braćo i sestre, od Boga pozvani. Bog sa svakim od nas ima svoj plan“, kazao je biskup. „Ne možemo imitirati druge. Ali svakako od njih možemo učiti. Njihov život nam može biti nadahnuće. Život sv. Franje je nadahnuo mnoge. I još je uvijek tako. U njegovom pozivu su mnogi dobili nadahnuće za svoj poziv i to su tako razumjeli“. Među njima je i papa Franjo.

Jedna od onih koja je svoj poziv otkrivala u pozivu sv. Franje je sigurno Marija Propetog Isusa Petković, nastavio je biskup. Njezin život je, kao i život sv. Franje, mnogima postao nadahnuće. U njezinom pozivu već punih sto godina sestre Kćeri Milosrđa, ali i drugi koji proučavaju njezin život na svoj način, pronalaze svoj vlastiti poziv ili bar nadahnuće kako na njega odgovoriti.

Iako nas sveti inspiriraju mi nismo njihove kopije, kazao je dubrovački biskup i dodao: „Ni vi sestre niste i ne možete biti kopije bl. Marije. Mi smo svi izvornici. Zato svoj poziv i svoje poslanje i mi poput nje, poput sv. Franje, pred križem moramo ponovo otkrivati u molitvi osluškivanja što Bog nama u našem vremenu i okolnostima želi reći.“ Biskup Uzinić je također kazao kako su okolnosti u kojima mi danas živimo bitno drukčije od onih kojih se spominjemo iz odgovora na Božji poziv sv. Franje, i onih prije sto godina bl. Marije Propetog Isusa. „I tek tad ćemo, kad nam se to dogodi, i mi svoj poziv moći živjeti sa žarom i potpunim predanjem. I biti oni koji grade Crkvu ljubeći Krista i za njega se žrtvujući.“

Zaključio je riječima: „Kako se lijepo spajaju ova dva poziva: 'Obnovi moju Crkvu' i 'Ljubi me, kćerce, i žrtvuj se za mene',  onako kako su to činili sv. Franjo i bl. Marija Propetog Isusa. Živeći svoj poziv i mi ćemo moći postati, ako ne inspiracija onda bar poticaj za druge, da oni otkriju i žive onaj poziv, originalni, izvorni poziv, koji Bog ima sa svakim od nas.“

U propovijedi na blagdan Gospe od Ružarja biskup Uzinić govorio, uz ostalo, o povezanosti vjere i molitve, rekavši kako je vjera koju prožima molitva djelotvorna vjera. Povezao je to sa životom utemeljiteljice bl. Marije Propetog Isusa Petković koja je rođena u Blatu i tu započela svoje poslanje koje ju je odvelo i u misije. Vjera se ne umnaža čudima. Vjera se umnaža molitvom. I tako sve dok život ne postane molitva, a vjera gledanje i slušanje, kazao je dubrovački biskup te ispričao događaj iz života blaženice kada je ona, u dobi od pet ili šest godina, s tetkom molila Vjerovanje i tako uronila u molitvu i Božju prisutnost da riječi molitve nije mogla niti izgovarati. To je ovako opisala:“‘Sad vidim da Gospodin ne pazi na one naše usmene molitve kad ih rastreseno i nedostojno govorimo, kad samo jezikom nešto klepećemo, a ne znamo što govorimo. Uistinu, da bi ma s kojim običnim čovjekom tako govorili, a ne znali što mu govorimo, uvrijedio bi se, a kamoli neće veličanstvo Božje.’ Pet ili šest godina? A sad zamislimo sebe i svoje molitve“, rekao je biskup.

„Život bl. Marije Propetog Isusa bio je trajni razgovor s Bogom. On je oživljavao njezinu vjeru, i njezinu je vjeru pretakao u molitvu. Nije njezina molitva bila tek govor Bogu, osobito ne u smislu iznošenja svojih želja i potreba, nego je bila dijalog s Bogom, s Bogom živim, Bogom prisutnim, Bogom raspetim, Bogom koji je bio njezin otac, Bogom koji je bio njezin zaručnik. Zato je njezina molitva postala misija ili poslanje koje ju je odvelo prvo do siromaha u Blatu, a onda sa svojim susestrama do kraja svijeta“, istaknuo je biskup Uzinić.

s. M. Jasna Crnković/www.dubrovacka-biskupija.hr

Galerija

  Novosti