Od Vukovara preko Aljmaša sve do Đakova

24. svibnja 2012. u ranim  jutarnjim satima krenule su novakinje i  kandidatice  iz različitih redovničkih zajednica, zajedno sa svojim učiteljicama na izlet po istočnom dijelu Lijepe naše. Prvo odredište bio je stari barokni grad smješten na ušću dviju Rijeka: Vuke i Dunava. Grad sa bogatom poviješću, grad ponosa u kojem izvor snage vri, grad heroja – naš grad  Vukovar.

U središtu grada smještena je Crkva Sv. Filipa i Jakova  koja izrasta iz franjevačkog samostana. Dočekao nas je fra Gordan Propadalo, gvardijan. Pokazao nam je kratki dokumentarni film o Vukovaru, a potom crkvu sv. Filipa i Jakova. Sama crkva je još u obnovi, ali postoje  dvije stvari koje su  nam ostale duboko urezane u srca. To je osakaćeni Isus koji je bez ruke i noge, pronađen u ruševinama, te Pieta izrešetana mecima.  U ovom prikazu Isusa svaki patnik i stradalnik može se susresti s Bogom koji u potpunosti  razumije čovjeka koji je uzalud čekao pomoć i utjehu  u trenucima punih strave i užasa. Postoje rane koje  mu nitko ne može  iscijeliti osim Isusova koji nas neizmjerno ljubi. U izrešetanoj slici Marijinog pieta, slici majke  kojoj je mač boli probio srce kad je vidjela svog sina na križu kako umire,  mogu pronaći utjehu hrvatske majke koje su izgubile svoje sinove i muževe u nemilosrdnom ratu. Pune dojmova krenule smo u bolnicu, a potom na memorijalno groblje. Posjet bolnici i memorijalnom groblju pobuđuje u čovjeku razne osjećaje koji se istovremeno miješaju sa mnogim pitanjima na koje je teško dati pravi odgovor. U mislima smo se vratile ranjenom Isusu i njegovoj žalosnoj majci. Neka Vukovar i njegov puk kod trajno štiti i kod Boga zagovara  njihov  zaštitnik sv. Bono.   

Nakon Vukovara  krenule smo prema Marijanskom svetištu u Aljmašu smještenom na obroncima Daljske planine  na desnoj obali Dunava.Sudjelovale smo na Euharistijskom  slavlju koje je  predvodio  velečasni Ante Markić, župnik. U svojoj propovijedi ispričao  nam  je povijest svetišta.

Posljednji grad koji smo obišli je Đakovo, grad  smješten  u srcu naše zlatne Slavonije. Pred đakovačkom katedralom dočekao nas je bogoslov koji nas je  u sažetom, ali vrlo bogatom govoru uveo i upoznao sa poviješću katedrale od  samih njenih  začetaka do današnjih dana. Proveo nas je i kroz kriptu u kojoj se nalazi  grob glavnog   inicijatora izgradnje katedrale: đakovačkog biskupa Josipa Juraja Strossmayera.

Svoj izlet završili smo posjetom samostana sestara Svetog Križa koje su nas lijepo primile i upoznale nas sa karizmom njihove družbe i prekrasno obnovljenim samostanom, a potom okrijepile ukusnom večerom.

Zahvaljujemo dragom Bogu i svima koji su zaslužni da smo ovaj dan proveli u lijepom druženju.

Postulantice Marija i Danijela

Galerija slika

  Novosti