Obnovljena Zlatna harfa u Dubrovačkoj biskupiji

Prošlo je već 14 godina otkako se održala posljednja Zlatna harfa u Dubrovačkoj biskupiji, a 16. lipnja 2012., godine u Blatu ugledala je ponovno svjetlo dana. Njezini dugogodišnji organizatori bili su don Josip Barišić i s. Emilija Jasak u Stonu, a potom fra Stipe Žužić na Kuni Pelješkoj.

Ovaj puta u Blato nam je pristiglo 7 dječjih župnih zborova, oko 260 djece:

* Dječji zbor župe Svetog Križa iz Gruža i njihova voditeljica Marija Brčić.

* Dječji župni zbor Lanterna iz župe Sv. Marka iz Korčule i njihova voditeljica s. Blaženka Rudić.

* Dječji zbor župe Sv. Juraj iz Osojnika i njihova voditeljica Paulina Muhoberac.

* Župni zbor mladih Postranje iz župe Velike Gospe i njihova voditeljica Nikolina Miloslavić.

* Dječji zbor Dominik iz župe Sv. Josipa iz Vele Luke i njihove voditeljice s. Tješimira Bešlić i Danijela Cetinić.

* Dječji župni zbor Mali Konavljani iz župe Sv. Nikole iz Čilipa i njihova voditeljica Sanja Kovačić.

* Dječji župni zbor Stope iz župe Svih svetih iz Blata i njihova voditeljica s. Danijela Škoro.

U pratnji su došli i njihovi župnici fra Mihael Mario Tolj, don Josip Barišić, don Robert Čibarić i don Jozo Sebežević, a ostali su bili opravdano spriječeni nazočiti ovome događaju.

          Poslijepodnevni program obuhvaćao je doček gostiju i ugodnu okrijepu u prostorijama samostana sestara Kćeri Milosrđa u Blatu. Sudionici su mogli razgledati župnu crkvu Svih svetih, svetište bl. Marije Propetoga i muzej Blaženice, gdje su ih dočikali mali blatski volonteri tumačeći im o bogatstvu i ljepotama svoje kulturno vjerske baštine.

U 18.00 sati slavljena je sveta misa u dvorištu samostana i svetišta, a predvodio ju je don Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije uz koncelebraciju već spomenutih župnika, te don Nikole Berišića, Korčulanskoga dekana i blatskog župnika i don Ivice Pervana, župnika iz Boninova.

          Na svetoj misi svi zborovi pjevali su zajedno već unaprijed predviđene i pripremljene pjesme, a sudjelovali su i u liturgisjkim čitanjima. Po završetku euharistije svi su se uputili u prepuni Dom kulture gdje je svaki zbor otpjevao po dvije pjesme. Pogram u dvorani otvorili su mali vrtićani koji su odmah podigli publiku na noge izvodeći Kotiljun, tradiocionalni blatski narodni ples. Između pjesama mogli smo preko računalne prezentacije upoznati osnovne podatke o svakome zboru, a o svemu tome su nas izvijestili mali voditelji programa.

           Nakon otpjevanih pjesama obratio nam se don Nikola Berišić, uputivši zahvale svim dobročiniteljima, a gostima je podijelio i darove. Zatim je don Petar Palić uputio svoju riječ i podijelio priznanje svakome zboru za sudjelovanje na Zlatnoj harfi.

          Po završetku veselog i raspjevanoga programa svi su se uputili u samostan gdje su sestre Kćeri Milosrđa poslužile večeru i ukusne kolače koje su ispekle blatske mame i bake. Nakon druženje i pjesme svi smo se polako razilazili, radosna lica i ispunjena srca sa željom da se i dogodine opet okupimo i razveselimo jedni druge.

Dao Bog da nam se želje i ostvare!

 

                                                           s. Danijela Škoro

Galerija slika

  Novosti