O neizmjernoj utjelovljenoj i raspetoj ljubavi

Pored Blata na Korčuli i u Subotici se za blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković priprema devetnicom i to od 1. do 9. srpnja. Vjernici župe sv. Roka u Subotici časte bl. Mariju Petković kao svoju suzaštitnicu. U župi žive i pastoralno djeluju sestre Kćeri Milosrđa koji je časte kao svoju zaštitnicu i Majku, a dva vrtića u Subotici nose Blaženičino ime.

Geslo ovogodišnje devetnice u župi sv. Roka je O Utjelovljena ljubavi Očeva, o Raspeta ljubavi Očeva kako si neizmjerna. Svaku večer u 17 sati je prigodna pobožnost nadahnuta mislima bl. Marije Petković, a zatim sv. Misa i prigodno razmatranje o sakramentima prema članku s. M. Emile Barbarić iz posljednjeg broja Glasila Tebi Majko.

Prvi dan devetnice posvetili smo molitvi za duše u čistilištu budući da je subotom u crkvi sv. Roka misa zapokojne, a sestre Kćeri Milosrđa posebno mole i daju služiti misu jednom mjesečno upravo za duše u čistilištu. Prije mise sestre i vjernici su predmolili slavna otajstva Krunice uz razmatranje bl. Marije Petković o pojedinom otajstvu. U prigodnoj propovijedi župnik, mons. Andrija Anišić, je podsjetio na poseban apostolat Družbe Kćeri Milosrđa koje svojim molitvama i žrtvama pomažu dušama u čistilištu kako bi što prije bile izbavljene od čistilišnih muka i prešle u nebo gdje će onda one moliti za nas na zemlji. To je predivna „igra ljubavi“ nebeske i zemaljske Crkve koja potvrđuje istinitost riječi sv. Pavla kad kaže da „ljubav nikad ne prestaje“, zaključio je mons. Anišić.

Nedjelja je u devetnici svake godine posvećena djeci i obiteljima, napose bebama. Naime, na tu misu dolaze s bebama bračni parovi koji su bili u protekloj godini na „blagoslovu trudnica“ u župi. Dolazezahvaliti Bogu na djeci koja su im se rodila i traže blagoslov za bebe i svoje obitelji po zagovoru bl. Marije Petković jer je ona jako voljela djecu a u Subotici su svoj apostolat sestre Kćeri Milosrđa započele u radu za stotinu napuštene djece u domu „Kolevka“ (1923.). Sv. misu u 9 sati predvodio je mons. Marko Forgić, a u 17 sati župnik, mons. Andrija Anišić. Na kraju obje mise bio je poseban blagoslov obitelji i djece a poslije blagoslova djeca su iskazivala štovanje Blaženičinim moćima, koje im je pružala s. M. Silvana Milan, predstojnica subotičkog samostana. Bilo je veselo i nježno. 

Devetnicu nastavljamo prema programu u kojem svaki dan molimo za konkretne potrebe i utječemo se u zagovor bl. Marije Petković.

mons. Andrija Anišić
župnik župe sv. Roka

O neizmjernoj utjelovljenoj i raspetoj ljubavi

Galerija slika

  Novosti