Nasljeduj svece

Sedmog dana devetnice, 6. srpnja 2017., u svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković misno slavlje je predslavio don Jonatan Gusmerotti, svećenik iz Argentine, u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu.

Prije podne, u 9.30 sati u "Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe Majka Marija Petković" euharistijsko slavlje za štićenike i djelatnike Doma vodio je don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu. Sudjelovalo je i više sestara sa s. M. Emilom Barbarić, provincijalnom predstojnicom, te djeca iz dječjeg vrtića Marija Petković sa svojim odgojiteljicama. Djeca su ovo slavlje uljepšala svojim pjevanjem pod vodstvom s. M. Juliane Beretić. Po završetku euharistijskog slavlja svi su se zadržali u druženju s korisnicima i djelatnicima Doma.

Večernje euharistijsko slavlje udvorištu samostana uz svetište predvodio je don Jonatan Gusmerotti, svećenik iz Argentine, u koncelebraciji s domaćim župnikom don Željkom Kovačevićem. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je dječji župni zbor »Stope« pod vodstvom s.M. Juliane Beretić.

Donosimo propovijed u cijelosti:

Draga braćo i sestre, sretan sam, što sam s vama i da mogu s vama danas i ovdje slaviti ovu sv. misu, u okviru devetnice blaženoj majci utemeljiteljici Mariji Propetog Isusa Petković. A mi svi ovdje, vi i ja, jesmo jer vjerujemo u život vječni i jer vjerujemo da život ne završava ovdje na zemlji sa smrću. Smrt je kao neka vrata koja moramo prekoračiti, onako kako je to učinila naša blaženica u svoje vrijeme, ulazeći u život vječni. To je tema današnjega Evanđelja.

“Što mi je činiti da zadobijem život vječni?” Taj se nepoznati mladić bacio na koljena pred Isusom kako bi mu uputio ovo pitanje. Isus ga pogleda, zavoli ga i reče mu “prodaj sve što imaš i podijeli siromasima i imat ćeš blago na nebu; te dođi i slijedi me”!

Ovaj čovjek bacivši se na zemlju pred Isusa pita ga za život vječni i Isus mu odgovara - “slijedi me”. Meni je jasno da je Isus život vječni.Isus je samo nebo. Stoga upravo možemo već ovdje na zemlji kušati život vječni. Onaj tko je s Isusom svaki dan, u molitvi, u sudjelovanju na sv. misi, u prikazivanju Bogu svojeg svakodnevnog rada i svojih napora, već ovdje na zemlji može iskusiti zajedništvo s Isusom, ono nebesko zajedništvo. Pa tako dakle smrt nije ništa drugo nego vrata koja valja prekoračiti kako bi se u vječnosti nastavilo to prijateljstvo i ta blizina s Isusom.

Kako rekosmo na početku sv. mise, blažena Marija Propetog Isusa Petković s pažnjom je i ustrajnošću hodila stopama Isusovim, stopama Krista poniznog i siromašnog. I to je primjer i za nas danas i zauvijek. To je primjer i za vas ovdje u Hrvatskoj i za nas u dalekoj Argentini, gdje je blažena Majka utemeljila školu koju sam ja pohađao i gdje sam učio.

Danas se malo ili gotovo nikako govori o nebu, o životu vječnom, o pozornosti i ustrajnosti u kršćanskom životu. Sve se oko nas prikazuje kao lako dohvatljivo, i brzo uporabljivo što ima svoj rok i onda se baca ... No za nas katolike je od temeljne važnosti često, često misliti na nebo i na vječnost, jer je to temeljni motiv – zadobiti  vječnost – svega našeg djelovanja. Kad ne bi bilo neba zašto bismo se onda morali vladati dobro? Ako sve završava smrću, ovdje na zemlji, koji je smisao strpljivog podnošenja tegoba koje svakodnevno susrećemo? Istina je da nam danas televizija, internet, mobiteli i drugo obećavaju sreću, no to nije istinska sreća, to nije ono bitno što je trajno. Onaj se mladić bacio pred Isusove noge kako bi ga molio da mu udijeli nebo, jer je njegovo srce žarko željelo nebo, a naše srce je poput njegova srca. Nije drukčije. Svako je ljudsko srce isto, ima iste temeljne želje.  

Misao na nebo i misao koja razmatra živote svetaca treba nas potaknuti da gledamo u visine i da kročimo dalje, uvijek se prisjećajući da život ne završava u groblju. Bog naš Otac nam je od vječnosti pripravio mjesto u nebu i naša sestra Marija Petković je već tamo prispjela. No mi moramo postupiti kao mladić iz evanđelja koji se bacio pred Isusove noge pitajući ga: „Učitelju dobri što mi je činiti da zadobijem život vječni?” I moramo poslušati ono što nam je Gospodin poručuje: “ Nasljeduj moje prijatelje svece, one koji su mi bili blizu u svojem životu, nasljeduj Mariju Propetog Isusa Petković koja je hodila mojim stopama. Tako čini i ući ćeš, zadobit ćeš život vječni. Blažena Marija Petković, moli za nas!

Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom u svetište i blagoslovom s relikvijama blaženice. Uslijedila je mogućnost za osobno čašćenje relikvija blažene Marije Propetoga.

Nakon toga, u dvorištu samostana održan je prigodni koncert na klaviru koji je izveo Richard Vörös iz Slovačke. Richard je apsolvirao crkvenu glazbu i nastavit će studij glazbene pedagogije, a orguljaš je u crkvi sv. Mikulaš u Senec u Slovačkoj. Nastupio je s četiri skladbe:

A. Dvorak – Silhouettes u A-duru/Allegro moderato

Johann Sebastian Bach – BWV 588/Canzona u d-moll

Benedikt Widmann – Adagio mit sanften Stimmen

Domenico Zipoli – Suite u g-mollu/1. Preludio, 2. Corrente, 3. Sarabande, 4. Giga

Između glazbenih točaka gđa Marina Tomaš i kandidatica Lana Pecotić čitale su tekstove iz života blažene Marije Petković i osnivanja Družbe.

s. M. Jasminka Gašparović

Galerija slika

  Novosti