Ljubiti i biti ljubljena

I danas kao i nekada – ako ne i više pozvani smo i od nas se očekuje da budemo navjestitelji evanđelja Isusa Krista. Jer evanđelje nas izaziva. I upravo u tom duhovnom nemiru, poput svetoga Franje koji je želio da njegova braća budu bliže narodu, da budu solidarni s narodom i tako mu približe Krista, vjernoga učitelja i prijatelja koji nikoga ne napušta. Tako su i sestre Kćeri milosrđa 6. i 7. travnja 2013. godine organizirale duhovnu obnovu u dvije župe: sv. Ivana Krstitelja, Lug – Branković i Uznesenja Marijina - Breške u Bosni i Hercegovini; kao bih približile Krista svijetu današnjice, a napose djeci i mladima, kako nas potiče blažena Marija Petković.

U subotu 6. travnja 2013. godine u župi sv. Ivana Krstitelja, Lug - Branković duhovna obnova započela je u prijepodnevnim satima u župnoj dvorani, koju nam je ustupio vlč. Matija Šimić, mjesni župnik. Susretu su nazočile djevojke iz osnovne i srednje škole iz župe, njih 31 sudionica. Tema duhovne obnove bila je:  Isus Krist, vjerni prijatelj; koju je vodila s. M. Marijana Stojanović. Djevojke je nastojala kroz program potaknuti na promišljanje o važnosti prijateljstva, kako prema čovjeku tako i prema Bogu, da spremana srca odgovore na prijateljstvo najvećega prijatelja ljudi – Isusa Krista i otkriju koji poziv i poslanje nose u sebi. Program je nastavljen kroz usmeno izlaganje voditeljice i diskusiju, potom rad na tekstovima Svetoga pisma po grupama i osobno, te na kraju pismeno izražavanje sudionica na zadanu temu. U drugome dijelu programa uslijedila je rekreativna točka, koju su djevojke svesrdno prihvatile i s njome došle do samoga kraja programa. Sutradan u župi Breške - Uznesenja Marijina, u istome duhu nastavljena je duhovna obnova. Započela je sa slavljem svete mise koju je predvodio župnik fra Franjo Martinović. Pred kraj svete mise s. M. Jasminka Gašparović, promicateljica kauze za proglašenje svetom, ukratko je prikazala lik blažene Marije Petković, nakon čega su vjernici imali priliku iskazati štovanje moćima blaženice. Nakon svete mise, premjestili smo se u obližnju župnu dvoranu i započeli naš program. Tema duhove obnove bila je: Ti si ljubljena; koju je vodila s. M. Darija Lukić. Susretu su nazočile djevojke iz obližnjih mjesta, njih šesnaest. Tijekom programa, voditeljica je nastojala pobliže upoznati djevojke o ljubavi koja dolazi od Boga i spušta se ka čovjeku. I upravo iz te dobivene ljubavi, čovjek je spreman da ljubi i brine se da tu ljubav odjelotvori u vlastitome životu i da ju daruje bratu čovjeku. Tako su djevojke imale priliku čuti svjedočanstva nazočnih sestara - redovnica o vlastitom pozivu u posvećeni život. Gdje je na djelu kao smo ustvrdili, Božja ljubav učinila svoje. Potom je uslijedio rad po grupama, u kojima je svaka grupa imala određeni zadatak na temu o ljubav i za kraj smo izradile plakat.

Ispunjena srca, vratile smo se u svoju zajednicu u Zagreb, u nadi ponovnoga sijanja Riječi Božje i naviještanja uskrsloga Krista, koji ne prestaje nikada ljubiti i brinuti se za svoje stado.

s.M. Marijana Stojanović

Galerija slika

  Novosti