Hodočašće Poslanika Milosrđa

Poslanici iz Novske, Ivanić-Grada i Zagreba hodočastili su 8. lipnja 2019. godine u Oštarije, u poznato biskupijsko svetište Gospe od Čudesa Gospićko-senjske biskupije, na povijesnom tlu hrvatske obitelji Frankopana, nastalo prije više od pet stoljeća.

Putovanje je započelo molitvom Časoslova i pjesmom našoj dragoj Blaženici, Mariji Propetog Isusa Petković.

Posjetili smo samostan sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji. Sudjelovali smo u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu i zatim razgovarali sa sestrama koje su nam otkrile pojedinosti o svojoj osnivateljici, blaženoj Mariji od Isusa i objasnile karizmu života u zatvorenom redu. Dobili smo i sličice, molitve i misli blažene Marije od Isusa kako bi se mogle detaljnije upoznati s njezinim životom i radom te se  molitvom pridružiti njenim duhovnim kćerima. Naše časne Jasna, Darija i Jelena otkrile su kako Družba Kćeri Milosrđa i Družba Kćeri Srca Isusova imaju više  dodirnih točaka. Osjetili smo veliku radost u srcima sestara s kojima smo komunicirali „preko rešetaka“. Zračile su veseljem koje proizlazi iz njihovog stalnog susreta s Gospodinom u ovom samostanu zatvorenog tipa.

U parku Rastoke odmorili smo se, razgledali staru mlinicu i uživali u ljepotama Božje prirode.

Zajednički ručak potaknuo nas je na upoznavanje, druženje i smijeh nakon čega smo išli u svetište Gospe od Čudesa gdje nas je dočekao župnik pop Ante Luketić. Razlagao nam je oduševljeno o povijesti svetišta koje su još 1450. godine podigli hrvatski velikaši Frankopani na svom imanju. To je Gospino svetište više puta srušeno, a u doba ratova protiv Turaka jedno je vrijeme služilo kao utvrda vojnoj posadi na granici s Turcima. Krajem 17. st. svetište je obnovljeno, ali samo jedan dio. Svetište resi prekrasan barokni Gospin kip – Gospa drži malenog Isusa, a pripada tipu Bogorodice s plaštem – Majke Milosrđa. U ovom srednjovjekovnom zdanju osjećali smo se kao da smo kročili u prošlost, pozvani braniti vjeru i domovinu danas kada ju mnogi njeni sinovi napuštaju. Obradovali smo se kada smo na jednom vitraju, između drugih svetaca i blaženika hrvatskog naroda, ugledali i vitraj na kojem je naša bl. Marija Propetoga.

U župnoj dvorani razmatrali smo o Pedesetnici na temelju Evanđelja za blagdan Duhova. Pročitali smo i pouku naše Blaženice „O duhu naše Družbe, duhu poniznosti“, razmišljali i raspravljali što zapravo znači poniznost i kako ju živjeti.

Slavili smo svetu misu zajedno sa župljanima, a u propovijedi župnik nas je upozorio kako Duh Sveti treba biti osnovni pokretač našega života na Zemlji da  bismo hrabro svjedočili Krista i  sigurno putovali prema nebu. Nakon završnog blagoslova, otpjevali smo oproštajnu pjesmu Gospi, razgledali župnu knjižnicu i nakon molitve Večernje uz obilje dojmova i duhovne okrjepe, pjesmu i radosno druženje u autobusu krenuli u svoje župe.

Dubravka Zavrtnik, Poslanica Milosrđa iz Zagreba

Galerija slika

  Novosti