Dječji zborovi Dubrovačke biskupije u Blatu

U subotu, 9. lipnja 2018., u samostanu sestara Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje u župi Blato, okupili su se dječji zborovi iz cijele Dubrovačke biskupije na zahvalno hodočašće u povodu 15. godišnjice proglašenja blaženom Marije Petković. Kako se svakog devetog u mjesecu posebno moli blatskoj blaženici, tako je ova lipanjska pobožnost bila obogaćena i hodočašćem dječjih zborova u njezino svetište.

Susret je započeo u samostanskoj dvorani gdje su svim gostima djeca iz dječjeg vrtića bl. Marije Petković u Blatu otplesala tradicionalni „ples od boja“ i tako im poželjela dobrodošlicu.

Misno slavlje u župnoj crkvi Svih svetih predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji sa župnikom Blata i dekanom Korčulanskog dekanata don Željkom Kovačevićem i župnikom župe sv. Križa iz Gruža u Dubrovniku fr. Mihaelom Marijom Toljem. Župnik Kovačević pozdravio je sve sudionike koji su došli iz raznih krajeva biskupije kako bi proslavili ovdje zajedno 15. godišnjicu proglašenja blaženom Marije Propetog Petković.

Obraćajući se djeci u propovijedi biskup Uzinić je kazao kako se može reći kako su oni koji dolaze Isusu odabrani poput mladića iz pročitanog evanđelja koji je došao Isusu i kojeg je Isus zavolio. Ja bih želio da se i vi, članovi zborova, ministranti i svi ostali ovdje danas osjećate kao oni koji su dobri i trude se slušati svoje roditelje, učitelje, vjeroučitelje i ispunjavati svoje obveze te otkrijete na ovom susretu Isusov pogled ljubavi, rekao je dubrovački biskup.

Skrenuo je pozornost na problem mladića iz evanđelja koji je dobar ali nije spreman sve ostaviti i krenuti za Isusom. Ima svoje planove i želje, ima nešto što ga privlači više od onoga što Isus želi s njime. Pa nije pošao za njim nego je otišao žalostan.

Ja ne bih volio da vi s ovog susreta odete žalosni, kazao je biskup Uzinić, a u tome nam može pomoći bl. Marija Petković koja je bila dobra djevojka, poslušna, koja je imala samilosti i ljubavi prema bližnjima. I ona je došla k Isusu i pitala ga što joj je činiti. I nju je Isus zavolio i rekao joj je isto što i ovom mladiću iz evanđelja. Bila je bogata, a problem je bio i što su njezini roditelji imali neke svoje planove. No, Isus joj je rekao da sve ostavi i pođe za njim. Za razliku od mladića ona je sve ostavila i pošla za Isusom. Dakle, moguće je i drukčije odgovoriti. Moguće je i biti bogat na način ovozemaljske stvarnosti i biti siromah u duhu te sposoban sve ostaviti i krenuti za Isusom onamo gdje on šalje.

Ja bih želio da i vi danas odete s ovoga susreta radosni a to znači da ostavite sve što vas udaljava od Isusa i krenete za Isusom u onom smjeru kako to on od vas traži, poručio je biskup sudionicima susreta dječjih zborova, te im ispričao kakav je sve bio put bl. Marije Petković ali i Marije, majke Isusove, jer se slavio blagdan Srca Marijina. Dodao je i kako im u tom traženju smjera u kojem ih Isus šalje može pomoći pismo pape Franje u kojem on govori o tome kako osoba može otkriti kako slijediti Gospodina, a to je moguće pomoću tri koraka: slušati, razlučivati i živjeti. Biskup im je malo više govorio o svakom od tih koraka te zaključio da nakon toga treba učiniti ono što je učinila bl. Marija Propetog a ne ono što je učinio mladić iz evanđelja. Hoće li oni uspjeti ovisi o svakome od njih, naglasio je biskup.

Nadam se da će vam ovaj susret pomoći da osjetite prije svega da vas Isus gleda pogledom punim ljubavi, da ćete osjetiti da vas on šalje da u svom životu napravite nešto dobro u njegovo ime. I da ćete onda, počinjući od svoje svakodnevice, tome kamo vas Bog šalje reći, kao što je rekla Blažena Djevica Marija: evo me, neka mi bude po Tvojoj riječi.

Misu je animirao zbor „Male Stope“ iz Blata pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a pridružili su im se i svi ostali zborovi.

Nakon mise svi sudionici su se vratili u samostan gdje je svaki zbor nastupio s jednom pjesmom posvećenoj bl. Mariji Petković. Nastupili su zborovi iz Janjine, Dubrovnika (Boninovo, Lapad, Gruž), Žrnova i Blata te klapa osnovnoškolki iz Blata nakon čega je svima provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić udijelila prigodne darove. Uslijedio je zajednički ručak te obilazak Blata nakon čega su se zborovi sa svojim voditeljima uputili doma.

MG župe Blato/A.T.

  Novosti