Dječji zbor iz Blata na Zlatnoj harfi

U subotu 11. svibnja 2019. godine, uz župnu crkvu sv. Jakova u Međugorju, na prostoru uređenom za velika okupljanja vjernika na bogoslužju, okupilo se na misnom slavlju sedamdesetak dječjih župnih zborova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Povod njihova okupljanja bio je obilježavanje 35. obljetnice osnivanja Festivala dječjih župnih zborova Zlatna harfa, koji je pod tim imenom prvi put održan u susjednoj hercegovačkoj župi Kočerin 1984. godine. Nošena prvim uspjesima, Zlatna harfa se ubrzo proširila diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovini sve do Subotice u Srbiji.

Važno je istaknuti da je Zlatna harfa već na početku svoga postojanja postavila sebi za cilj: njegovanje liturgijske glazbe među najmlađima u našim župnim zajednicama. Od tada pa do danas u njoj su se nizale i izmjenjivale generacije pjevača i pjevačica, instrumentalista i zborovođa, tekstopisaca i skladatelja, župnika, kapelana, pročelnika i svih onih koji su vodili brigu i podržavali rad svojih zborova u Zlatnoj harfi. I sada nakon 35 godina, dječji župni zborovi ponovno su se kao nekada našli na istome mjestu s nakanom da zahvale Gospodinu za sve milosne darove kojima je kroz minule godine podario Zlatnu harfu. Tako su na proslavu u Međugorje već u jutarnjim satima toga dana pristigli dječji zborovi iz župa Zadarske, Splitske i Sarajevske nadbiskupije, zborovi iz Šibenske, Banjolučke, Mostarske i Dubrovačke biskupije. Zborovi Đakovačko-osječke i Zagrebačke nadbiskupije zbog velike udaljenosti nisu nazočili ovoj proslavi, ali su Zlatnu harfu obilježili istoga dana u svojim svetištima Ilači odnosno Mariji Bistrici.

Pred početak službenog dijela proslave obavljeno je zajedničko fotografiranje – milenijska fotografija, tonska proba i predstavljanje svih zborova.

U službenom dijelu koji je potom uslijedio, izveden je prigodni recital u kojem je autorica s. Zdenka Petrović vješto ocrtala nastanak i djelovanje Zlatne harfe. Odmah nakon recitala, po lijepome i bogomdanom vremenu nastavljeno je svečano misno slavlje koje je uz koncelebraciju još dvadesetorice župnika i kapelana, koji su dopratili svoje zborove, na hrvatskom jeziku predvodio mons. Henryk Hoser. Propovijed je, načinom izlaganja prilagođenu dječjem duhu i njihovu uzrastu izrekao župnik fra Marinko Šakota. Glazbene dijelove za vrijeme recitala i mise pjevali su svi nazočni zborovi uz pratnju orgulja i splitskog puhačkog kvinteta.

Na kraju svečane mise nazočnima se obratio pročelnik Zlatne harfe fra Stipica Grgat. Zahvalivši Gospodinu za dar Zlatne harfe, zahvalio se i svima onima koji su na bilo koji način bili ili su i danas uključeni u rad Zlatne harfe. Kada je fra Stipica izravno uputio riječi zahvale mons. Hoseru, prostorom se prolomio dugi i gromoglasni pljesak.

Poslije izlazne pjesme svakome je zboru uručena vrećica s prigodnim darovima na uspomenu. Vrećica je sadržavala novoizdanu zbirku skladbi za dječji zbor Uzmi me za ruku, prigodnu Zahvalnicu i krunicu. Time je završen službeni središnji dio jednodnevnog programa o 35. obljetnici Zlatne harfe.

Na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi sudjelovao je i dječji župni zbor iz Blata pod vodstvom s. M. Juliane Beretić. Nažalost nisu mogli sudjelovati svi članovi zbora. Zato su sudionici hodočašća u Međugorje one koji su ostali u Blatu nosili u svojim molitvama i srcima. 

Hodočasnici su posjetili slapove Kravica, uz molitvu krunice pošli na Brdo ukazanja te dan završili zajedničkim druženjem. Idućeg dana, u subotu, posjetili su etno selo i sudjelovali u Međugorju na Zlatnoj harfi. U Blato su se vratili s pjesmom na usnama, sretni i ispunjeni.

IKA/s. M. Juliana Beretić

Galerija slika

  Novosti