Dan Družbe Kćeri Milosrđa

Na svetkovinu Navještenja Gospodnjeg, Marija Petković je napustila 1919. godine rodnu kuću kako bi se posvetila siromašnima svoga mjesta. Ubrzo su je u tome pratile i druge djevojke. Bl. Marija Petković je taj dan smatrala "tajnim začetkom Družbe". Mi, njene kćeri i sestre, slavimo ovaj blagdan kao Dan Družbe.

Bl. Marija Petković zahvaljuje Bogu za Družbu i upućuje sestre da nam je svetkovina Navještenja Gospodnjeg posebno važna. Ona kaže u pouci sestrama 25. ožujka 1944.:

"Kćeri moje mile, promislite i predstavite si koliko je velik danas ovaj dan, dan Utjelovljenja Sina Božjega, dan kad možemo zaista jedna drugoj čestitati, dan milosti i spasenja.

 Više od 4 tisuće gosina vapilo je jadno čovječanstvo za danom dolaska Krista Spasitelja na ovu zemlju - ali vjekovi su prolazili jedan za drugim, ljudi su umirali, a da Ga nisu dočekali.

 Kaže naš Gospodin u vezi ovoga: " Blažene oči, koje vide, što vi vidite! Jer Vam kažem: mnogi Proroci i Kraljevi htjedoše vidjeti što Vi vidite..............."

 Bog je bio obećao patrijarhu Abrahamu Spasitelja, proroci su proricali njegov dolazak, život i smrt, ali prva koja je stvarno znala za Njegov dolazak bila je Presveta Djevica Marija, zatim sv. Josip, a zatim sv. Šimun i sv. Ana u hramu.

Sveti Šimun je cijelog svog života molio i čeznuo za tim danom i kad je konačno ugledao Djetića Isusa u hramu, uskliknu sretan: "Sad možeš Gospodine, po riječi svojoj u miru otpustiti slugu svojega. Moje oči vidješe spasenje, koje si pripravio.........." (Lk. 2. 28.)

Zato kada mislimo o ovome danu, danu Božjeg Milosrđa, kad nam je po svojoj milosti poslao Sina svoga, možemo Ga zaista pozdraviti kao dan spasenja, dan IZMIRENJA NEBA SA ZEMLJOM, dan milosrđa Oca Nebeskoga prema nama, jer nas je primio po svome Sinu Jedinorođenome za svoju djecu.

Bog, Nebeski Otac izabrao je ovaj dan, (dvadeset i peti dan u ovom mjesecu), kao što je zabilježeno u svetim knjigama - za svoja djela.- Tog dana bilo je stvaranje svijeta, tog dana je Mojsije prešao Crveno more, taj dan se izmirilo Nebo i zemlja a dolaskom Riječi Očeve na zemlju, taj je dan naš Spasitelj umro na Križu, da nas spasi. TO JE DAN MILOSTI, MILOSRĐA I SPASENJA."
Kako dakle da ne slavimo svim srcem i da ne blagosljivamo ovaj sveti dan?

Htjela bih kćeri moje, da Vam usadim u dušu pobožnost prema ovom velikom Otajstvu Utjelovljenja Božanske Riječi, po kojem nam je došlo spasenje.

Za uspomenu na ovo veliko Otajstvo molimo triput svakog dana "ANĐEO GOSPODNJI" i ponavljamo uzvišene riječi: "I RIJEČ TIJELOM POSTA I PREBIVAŠE U NAMA" - Ima duša, koje provode veliki dio dana u razmatranju ovog velikog Otajstva.

I zato, kćeri moje s dubokim poklonom i poštovanjem pozdravljamo Presveto Trojstvo i Utjelovljenu Riječ kad molimo "Anđelus".

Željela bih, kćeri mile, da usadim u Vaše dobro srce neizmjernu veličinu ovog Otajstva i beskrajnu zahvalnost Nebeskom Ocu, pa kad u molitvi spominjete ovaj veliki misterij, da se Vaša duša svaki put to više užeže i prožme Predobrostivom Ljubavlju Nebeskog Oca i Njegove Utjelovljene Riječi.

Razmišljajte u ovom Otajstvu i molimo s velikim sabranjem i počasti više puta dnevno naprimjer u sv. Ruzariju ili slušajući zadnje Evanđelje sv. Mise.

Budimo danas kćeri drage, sabrane u razmatranju ovog velikog Otajstva koje naša mala ograničena pamet, ne može razumjeti potpuno ali ga vjerom prihvaćamo; klanjajmo se i ljubimo Riječ Nebeskog Oca, Njegovu Utjelovljenu Ljubav.

Kćeri mile, kad razmišljate o ovom svetom danu o Utjelovljenoj Riječi Božjoj, sjetite se da je već onda ova Utjelovljena Riječ naš Izabranik i Miljenik, koji nam se dao za Zaručnika, mislio na nas kao na svoje ljubljene zaručnice, koje će doći na svijet.

I zato Vam danas čestitam, sestre drage i kćeri mile, jer ste na današnji dan Utjelovio vaš Božanski Zaručnik, koji se s vama sjedinio u prvoj sv. Pričesti, a zatim kad je stiglo vrijeme pozvao vas na zaruke, da se s vama sjedini vječnim vezom, koji se ne može raskinuti ni na zemlji ni na nebu; samo ako vi ne padnete, Bože oslobodi, u zamke sotone, koji vreba uvijek da Vas povuče u dubinu pakla. Zato budite oprezne, budne i u veselju, u gorčini i u tuzi, i u gladu i u teškoćama, ostanite uvijek mirne i budite mudre djevice.

Na ovaj sveti dan Bog je htio da se Utjelovi i ova mala Družba, da nađe u njoj i u svojim zaručnicama svoje milje i svoj odmor, da u njoj može naći, kao jednom u Betaniji mjesto svoje utjehe.

I zato neka ovaj dan bude triputa svet za nas. Slavimo Boga Oca, koji nam je po svojoj ljubavi poslao Svoga Sina, našeg Gospodina, da nas spasi. Zahvaljujmo i slavimo Isusa za Njegovu ljubav i milosrđe; živimo samo za Njega da Mu možemo uzvratiti ljubav, činimo sve što možemo da Mu udovoljimo u svemu; koje mogu mnogo, neka rade mnogo, koje mogu malo, neka rade malo i nek se radi toga ne žaloste jer su sve jednako Bogu drage.

Danas na ovaj sveti dan predajte se kćeri moje, potpuno Bogu kao Presveta Djevica, pa ponovite s njom ove riječi: "Evo službenice Gospodnje, neka meni bude po riječi Tvojoj."

Budite oprezne i razborite jer napast mnogo puta dolazi a da je odmah i ne primjetimo; odbacimo ju smjesta energično i odlučno, jer ako ne ugušimo odmah prvu iskru, nastat će plamen koji može sve uništiti.

Zato kao Marija budite sabrane u svojoj nutrini, zauzete i predane radu i molitvi. Kad je osoba zauzeta mnogim radom, napasti ne dolaze k njoj.

Cijenimo vrijeme kćeri moje, svaki čas, jer je posvećen Bogu, u svakoj minuti možemo učiniti djela za vječnost."

  Novosti