Daj mi svoje srce

Šestog dana devetnice bl. Mariji Propetog Isusa Petković (5. srpnja 2017.) hodočasnici su mogli posjetiti Dom za odrasle osobe, u koji se na duhovne vježbe povlačila i bl. Marija Propetog, te slaviti sv. misu u svetištu koju je predslavio fra Šimun Romić, OFM iz Orebića.

U prijepodnevnim satima u Domu za odrasle osobe Blato proslavljen je Dan Doma. Euharistijsko slavlje u 9.30 sati za korisnike i djelatnike Doma predvodio je don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, a pjevala su djeca iz Blata pod vodstvom s. M. Juliane Beretić. U svojoj propovijedi don Željko se osvrnu na današnji blagdan sv. Ćirila i Metoda, ali i na devetnicu blaženoj Mariji Propetoga, te spomenuo kako je ona dolazila u ovaj Dom i ovdje se povlačila u molitvu i obavljala osobne duhovne vježbe. Na proslavi je sudjelovala i s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica, koja se po završetku euharistijskog slavlja obratila nazočnima i čestitala djelatnicima i korisnicima te ovom prigodom ravnateljici gđi Katiji Boroe darovala sliku blažene Marije Propetoga.

Euharistijsko slavlje šestog dana devetnice, u dvorištu samostana uz svetište predvodio je fra Šimun Romić, OFM iz samostana u Orebiću u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je Crkveni pjevački zbor »Don Ivo Oreb« iz Vela Luke pod vodstvom gosp. Tončija Oreba.

U svojoj propovijedi fra Šimun se osvrnuo na evanđelje dana, koje govori o poslanju sedamdeset i dvojice učenika, da navještaju Isusovu riječ. Donosimo nekoliko misli iz propovijedi.

Svako živo biće se rodilo sa strahopoštovanjem prema Riječi Božjoj, svatko se rađa s glasom Božjim u svom biću, a to je savjest. Ona govori da čovjek čini dobro, na slavu Božju. Svako učinjeno dobro djelo čovjeka izgrađuje i jača zajedništvo s Bogom. Bog uvijek treba ljude da se njegova Riječ utjelovi.

Bog uvijek od svih traži: 'Daj mi svoje srce'. I kad čovjek Bogu daje svoje srce, onda Božje svjetlo ne obasjava samo tu dušu nego i sve okolo. Važno je da kršćani budu svjedoci i da privlače ljude Bogu.

Potaknuo je nazočne vjernike da ne priječe svojoj djeci ako Bog od njih zatraži njihovo srce. Naveo je kako su i blaženoj Mariji Propetoga roditelji priječili poziv i željeli da se uda: Roditelji ne mogu znati i shvatiti srce svoga djeteta. Potrebno je imati strahopoštovanje prema Božjem odabiru.

Potrebno je da uvijek netko bude kao svjetlo. Kako je blažena Marija učinila puno za Blato. Potrebna su duhovna zvanja da budu svjetlo, da drže Božju Riječ. Ne može čovjeka ništa držati nego Božja Riječ. Što više budemo slušali Božju Riječ bit ćemo sretniji. Po zagovoru bl. Marije Petković ostanite vjerni Božjoj Riječi. Neka nas sve Božja Riječ povezuje i donosi spasenje ovdje i u vječnosti.

Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom u svetište i blagoslovom s relikvijama blaženice. Uslijedila je mogućnost za osobno čašćenje relikvija blažene Marije Propetoga.

Nakon toga, u dvorištu samostana održan je prigodni koncert učenika Osnovne glazbene škole Blato pod vodstvom prof. Dalije Gavranić. Nastupili su: klapa »Manina« uz klavirsku pratnju prof. Dalije sa pjesmama: »Kao Marija«, »Biseru iz malog Blata« i »Marija dijete«, te s po jednom skladbom: Matea Sardelić na flauti, Helena Kožul na klaviru, Petar Šeparović na trubi, Ivan Dominik Sardelić na klarinetu, Nikola Bačić na klaviru. Najave glazbenih točaka uz tekstove blažene Marije Propetoga čitala je gđa Slavica Bošković.

s. M. Jasminka Gašparović

Galerija slika

  Novosti