Čestitka za Božić 2020.

Drage moje sestre i pripravnice,

u milosnim danima proslave rođenja Boga, želim vam njegov blagoslov da božićno vrijeme proslavite radosno, unatoč okolnostima pandemije i bolesti COVID-19. U duhu vjere proživljavajmo i prihvaćajmo sve što i nas i svijet snalazi u ovim zahtjevnim vremenima. Nama je krštenjem i ucjepljenjem u Krista, dano da »svi mi primismo od njegove punine: i to milost na milost« (Iv 1,16), pa iz toga razmatrajmo otajstvo ljubavi očitovano u utjelovljenju Sina Božjega.

Spoznajmo tu ljubav sa zahvalnošću – prihvatimo je cijelim srcem i proslavimo svim svojim bićem. Motrimo iz dana u dan nepojmljivo otajstvo Očeve ljubavi: susret Boga i njegova stvorenja u Bogočovjeku Isusu Kristu, koji dolazi među nas ljude kao slabašno djetešce. Osvješćujmo sebi neizmjernost Božje ljubavi prema nama i dragocjenost dostojanstva nas, njegove ljubljene djece. Dopustimo toj ljubavi da se nastani u nama i da zavlada našim srcima.

Darovano nam je nepojmljivo, kako kaže Ljubljeni učenik: »Jer, dok Zakon bî dan po Mojsiju, milost i istina dođoše po Isusu Kristu. Boga nitko nikada nije vidio: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga je objavio« (Iv 1,17-18). Kako je divno uroniti u otajstvo Božića koje nas zahvaća. Zakon bijaše jedino rješenje za uspostavu sklada na zemlji dok nije došao Isus. Nažalost, i u današnje vrijeme, zbog ljudske ograničenosti, pozivamo se na zakon jer nismo dopustili da nas milost zahvati i da nas istina prožme. Milost i istina, koje su došle po Isusu Kristu, svakog su krštenika obdarile sposobnošću da ljubi onako kao što Bog ljubi, da prašta kao što Bog prašta, da bude milosrdan kao što je Bog milosrdan, da bude velikodušan kao što je Bog velikodušan i da stekne vrline dostupne svakom čovjeku onoliko koliko ih želi imati.

Drage moje sestre, pred jaslicama, koje ćemo ovih dane promatrati, dopustimo božanskom djetešcu da nas zahvati onom čežnjom kojom je ono došlo na ovaj svijet da bude jednako nama u svemu osim u grijehu, od kojega nas želi osloboditi, da zauvijek s nama uživa kraljevstvo mira i ljubavi. Ljepota, dobrota, svjetlo i istina u kojima nam se Gospodin približio u božanskom djetešcu neka svakoj od nas budu životne pratiteljice, da Bog bude naš trajni suputnik, do vječnoga sjedinjenja u nebu. Neka nas Novorođeni obdari milošću i istinom koje će nas dovesti do sretnoga i blagoslovljenoga zajedništva ovdje na zemlji, kao predokus onoga vječnoga pred licem njegovim. Sretan vam Božić i blagoslovljena nova 2021. godina.

s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica

Galerija slika

  Novosti