Čestitka za blagdan

Drage moje sestre, novakinje i kandidatice!

S radošću i zahvalnošću prema dragom Bogu i našoj ljubljenoj Majci utemeljiteljici prisjećamo se dvaju važnih događaja za našu Družbu. U prvom redu mislimo na sve ono što je Majka htjela utisnuti u temelje mlade redovničke zajednice. O nastanku prvih Konstitucija, naša Majka piše: Da ispuni želju i naredbu svoga biskupa te napiše ustanove za novu redovničku Družbu, pođe Marija Petković, dana 2. kolovoza 1920. godine, sa svojom pratilicom Marijom Telentom na poluotočić Prižbu (kad je završila škola dječjeg čuvališta), da tu u sabranosti, u samoći i molitvi u Isusovom društvu i uz njegovu pomoć i nadahnuće piše prve ustanove za Družbu. (Sve za IsusaAutobiografija i duhovni zapisi, Split, Verbum, 2004, 149). Iste je pregledao i potvrdio blage uspomene, suutemeljitelj, biskup Josip Marčelić, 15. lipnja 1923. godine.

Pravila su nikla iz sabranosti, samoće, u Isusovom društvu i molitvi. To je duh koji ovija i ispunja one koje ih prihvaćaju i slijede kao svetinju. Majka to naglašava u svojoj pouci sestrama kod odobrenja Ustanova od Svete Stolice i kaže: »Predrage moje kćeri, predajem vam u našem Gospodinu Isusu Kristu naše svete Ustanove,(…) neka budu uistinu pravilo vašega života, vodič na putu redovničke savršenosti. Čuvajte ih kao zjenicu svojih očiju i opslužujte ih do posljednjeg i najmanjeg slovca. Poslušajte što kaže naš serafski otac sv. Franjo: 'Sveto Pravilo je knjiga života, put križa, stanje savršenstva, ključ raja i veza vječnoga prijateljstva'.« (Pouka 25. ožujka 1957.)

Drage moje sestre, uvelike smo zahvalne dobrom nebeskom Ocu koji bdije nad svojim djelom i što je sveta Crkva preko blaženog pape Ivana Pavla II. prepoznala svetost bl. Marije Propetog, koja je svijetom pronijela Očevu ljubav. Slijedimo je u nasljedovanju Krista i kako veli sv. Pavao, ne budimo djeca pameću, nego nejačad pakošću. Budimo bezazlene u dobrukojega činimo i u njemu tražimo unutarnju nagradu a ne izvanjsko priznanje. Neki mudrac je rekao: Jao grešniku koji zemljom hodi dvjema stazama. Grešnik pak hodi dvjema stazama kad djelom vrši ono što je Božje, a mišlju traži što je svjetsko. Pravednost i bezazlenost započinju u Božjem strahu, a u ljubavi završavaju. 

Čestitajući vam od srca blagdan naše bl. Majke Utemeljiteljice, molim da po njenom majčinskom zagovoru pobijedimo zlo i snagom Straha Božjega dospijemo do punine mjere ljubavi.

Vaša u Kristu

s.M. Nelija Pavlović, provincijalna predstojnica

  Novosti