Blagdan u Blatu

Na blagdan blažene Marije Petković, 9. srpnja 2017., u Blatu na otoku Korčuli slavile su se svečane mise u kojima se razmišljalo o Božjoj riječi i promatrao primjer Blaženice čije se rođenje za nebo slavilo toga dana.

Prvo euharistijsko slavlje u 8.00 sati u svetištu predvodio je don Jonatan Gusmerotti, svećenik iz Argentine. U svojoj propovijedi naglasio je kako mi svojim umom ne možemo spoznati Boga, ali je važno da ga ljubimo. Iz te ljubavi se rađa naša okrenutost prema dobru. Tako je živjela i bl. Marija Propetoga. Iz usmjerenost na Boga i njezine ljubavi prema Bogu mogla je činiti djela milosrđa.

Euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvodio je don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima, u koncelebraciji sa don Vladom Markićem, župnikom župe sv. Roka u Lumbardi, p. Antom Jerončićem, SVD misionarom na Karibima i fra Veselkom Grubišićem, OFM, gvardijanom u Dubrovniku. U svojoj propovijedi don Josip se osvrnuo na evanđelje te nedjelje koje govori da je izvor Isusova života Otac nebeski. Stoga ga On svojim riječima i djelima svakoga dana slavi: 'Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje!' Isus je najprije svoje apostole, a onda i nas danas naučio da Očevo ime izgovaramo svakog dana: Oče naš, koji jesi na nebesima…' Blago nama što svaki dan možemo izgovoriti ime Očevo i tako ga molitvom svaki dan slaviti. Zar je moguće da postoje kršćani na ovom svijetu koji niti jednom na dan ne izgovore tu presvetu riječ: 'Oče naš…! Zatim je naglasio da Isus dobro poznaje Oca svoga, ali želi da i mi poput njega svoj život, misli i djelovanje predamo u ruke Očeve i da upoznamo Oca. Sigurno je da na ovom svijetu ne možemo do kraja upoznati nebeske tajne. Upoznat ćemo ih kad se nastanimo kod Oca. On, Isus je sve učinio da ljudi preko njegovih riječi i djela upoznaju Oca nebeskoga. Stoga je rekao: 'Tko poznaje mene, poznaje i Oca'. Naša je blažena Marija Propetoga cijelim bićem ljubila Oca nebeskoga. Napisala je 41-u hvalu i zaziv nebeskom Ocu. Svaki taj zaziv počinje riječima: 'Oče naš vječni'. Posljednji zaziv glasi ovako: 'Oče naš vječni, udijeli svim ljudima milost da te hvale i slave sada i navijeke!' Ona je zaista vjerovala da štogod Oca nebeskoga zaištemo u ime Isusovo da će nam to i uslišiti. Stoga ona moli: 'Gospodine Bože, Oče naš nebeski, u ime Tvog Sina, Gospodina našega Isusa Krista, koji je rekao: što god zaištete u Oca dat će vam u moje ime, sada te ponizno molimo.' Ovdje se možemo i trebamo upitati koliko volimo i poštujemo zemaljskog oca? Koliko ga poznajemo, koliko smo mu zahvalni i kakvo povjerenje imamo u njega? Kroz priču Očev dar sinu, prikazao je nezahvalnost, grubost sina, nepoznavanje oca. Istaknuo je kako nam je Otac darovao najveći dar, svoga ljubljenog Sina. Istaknuo je važnost Biblije preko koje upoznajemo Nebeskog Oca, te zaključio pitanjima: Kako poštujem zemaljskog Oca? Jesam li mu zahvalan za njegov trud, rad i znoj? Molim li se za svoga oca? Jesi li pak otac koji svojoj djeci omogućuje da lakše dođu do nebeskog Oca, baš kao otac blažene Marije Propetoga?

Na završetku euharistijskog slavlja nazočni hodočasnici su mogli častiti relikvije bl. Marije Propetoga. Na ovom slavlju uz brojne hodočasnike sudjelovala je veća skupina medicinskih sestara i liječnika iz Omiša, te jedan autobus djelatnika Caritasa iz Dubrovnika.

 

Poslije podne je svečani program započeo u 18.00 sati. Na Plokati ispred župne crkve Svih Svetih izveden je Blatski tanac i viteška igra Kumpanjija.

U 19.00 sati krenula je procesija s relikvijarom blažene Marije Propetog Isusa Petković iz svetišta u kojoj je biskup gradišćanski mons. Egidije Živković, nosio relikvijar bl. Marije Propetoga. U ovom slavlju bio je nazočan i biskup dubrovački mons. Mate Uzinić. Procesiju su predvodili bratimi bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih sa svojim procesionalnim raspelima i barjacima. U procesiji su sudjelovale članice Franjevačkog svjetovnog reda, puhački orkestri Narodne glazbe i Hrvatske glazbene udruge »Sv. Vincenca«, djeca iz vrtića »Marija Petković«, dječji župni zbor »Stope«, pjevački zbor župe Svih svetih, kumpanjoli i tancarice u tradicionalnim blatskim nošnjama, sestre Dominikanke iz Korčule, sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa, ministranti, svećenici te veliko mnoštvo vjernika. Barjak s likom blaženice nosio je g. Marko Bačić Posinak. Po dolasku procesije na plokatu ispred župne crkve Svih svetih, započelo je svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju šest svećenika. 

Po završetku euharistijskog slavlja mons. Živković i svećenici su se u procesiji vratili u svetište, gdje su vjernici imali mogućnost čašćenja moći blaženice.

s. M. Jasminka Gašparović

  Novosti