100. obljetnica začetka Družbe Kćeri Milosrđa

U Blatu na Korčuli, rodnom mjestu bl. Marije Propetog Isusa Petković, njezine duhovne kćeri obilježile su 100. obljetnicu začetka družbe Kćeri Milosrđa, dan kada je mlada Marija ostavila rodni dom kako bi pomagala sestrama Službenicama milosrđa i otkrivala volju Božju. Slušala je glas Božji preko biskupa Josipa Marčelića i  konačno 4. listopada 1920. godine utemeljila družbu Kćeri Milosrđa. Obilježavanjem obljetnice začetka Družbe, sestre Kćeri Milosrđa započele su hod prema 100. godišnjici osnutka Družbe.

U župnoj crkvi Svih Svetih je 24. ožujka 2019. godine u 18 sati svečano zahvalno euharistijsko slavlje predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, uz mjesnog župnika don Željka Kovačevića te don Mihaela Čavleka, župnika Smokvice i Čare. Uz sestre Kćeri Milosrđa, euharistijskom slavlju su nazočile sestre dominikanke sa svojom vrhovnom glavaricom s. Katarinom Maglica, predstavnici općinske uprave: g. Ante Šeparović načelnik općine, gđa Marija Bačić, Petar Bačić Baćac, te g. Branko Bačić, saborski zastupnik. Zajedno da sestrama obljetnicu su proslavili svi župljani Blata, prijatelji Družbe i štovatelji svoje sumještanke. Misno slavlje obogatio je župni zbor pod ravnanjem s. M. Juliane Beretić.
Nakon euharistijskog slavlja program se nastavio u Domu kulture. U ime provincijalne predstojnice s. M. Emile Barbarić, nazočnim Blaćanima i prijateljima obratila se provincijalna zamjenica s. M. Veronika Dunatov koja je pozdravila nazočne goste i predstavila obljetnicu. O događaju koji se zbio 25. ožujka 1919. godine iz pera bl. Marije Propetoga Petković pročitao je učenik 4. razreda gimnazije, Ivan Mašković Ciko.
Za ovu prigodu i veliku obljetnicu pripremljene su i tiskane slikovnica i bojanka  „Miloj djeci“, o životu Marije Petković, koje su namijenjene za djecu predškolske i rane školske dobi. Prikaz Marijina života u slici i riječi, pomoći će malenima za koje je ona živjela da se na njezinu primjeru nadahnjuju u ljubavi prema Bogu i čovjeku.  Slikovnicu i bojanku predstavile su prisutnima ravnateljica Blatskih fižula - ustanove u kulturi gđa. Ivana Sardelić, učiteljica razredne nastave u OŠ Blato gđa. Dijana Joković i s. M. Juliana Beretić. 
Djeca Osnovne škole Blato izvela su igrokaz pod nazivom „Tvoja uvijeke“ kojega je napisala s. M. Kristina Injić. Za vrijeme igrokaza pjevale su Male Stope, dječji zbor kojeg vodi s. M. Juliana Beretić.
U programu su nastupile sestre i pripravnice koje su otpjevale Himnu Družbe, a o blaženici su zapjevali i mame djece iz dječjeg vrtića Marija Petković i mladi iz Blata. Program je vodila vjeroučiteljica gospođa Tončica Govorko.

Cjelonoćnim klanjanjem sestre i mještani Blata su zahvalili Gospodinu na milosti redovničke zajednice sestara Kćeri Milosrđa. Klanjanje je započelo u kapelici samostana u 21.30, a završilo u 6.45 sati sljedećeg dana, na Blagovijest. Na klanjanju su sudjelovali veliki župni zbor, članice Trećeg reda sv. Franje, grupa molitelja bl. Marije Propetoga i Schönstattski pokret, bratimi iz bratovština Svih Svetih i Svete Vincence, Neokatekumenski put, sestre Kćeri Milosrđa te župljani i hodočasnici. Proslava obljetnice je završila euharistijskim slavljem u kapelici, koje je predvodio župnik don Željko Kovačević, a popratili pjesmom župni zbor Svih svetih.

Galerija slika

  Novosti